Új chip teheti lehetővé a parabolaantennák leváltását

1. Oldal

A műholdas televízió- és rádióadások vételéhez ma még kompakt méretben is terjedelmes parabolaantennák használatosak, de talán már nem sokáig, hála egy a jelek vételére szolgáló majdnem lapos antennák sorához fejlesztett mikro-chipnek.
parabola_nelkuli_antenna.jpgA hollandiai Twente egyetemének PhD hallgatója Marcel van de Burgwal által tervezett chip lehetővé teszi, hogy rácselrendezésű majdnem lapos antennák vegyék a műholdas jeleket. A rendszernek ráadásul nem kell irányítottnak lennie, mint a parabolaantennának, mert az antennahálózat elektronikusan úgymond „irányítja” önmagát. A több egymáshoz kapcsolódó antennából álló miniatűr hálózat tulajdonképpen a rádiócsillagászatban használatoshoz hasonló virtuális rádióteleszkóp tányérként működik. Mindez azonban rengeteg számítást és gyors kommunikációt igényel, és pontosan ezt szolgálja ki a van de Burgwal fejlesztette chip.

A szokványos bonyolult és energiaigényes processzor helyett ez a rendszer egy chipen elhelyezett több kisebb és egyszerűbb processzorból áll. Ezek sokkal rugalmasabban végzik el a feladatot, és ha nem használják kikapcsolhatóak. A rendszer infrastruktúrája úgy működik, mint egy miniatűr hálózat, amelyben a TV vagy rádióvevőket a hagyományos tekercsekkel és a kristályokkal szemben szoftver definiálja. Ez a megközelítés egy teljes számítógépes hálózat kialakítását teszi lehetővé egy mindössze néhány milliméteres helyen.

A tervező szerint: „A szoftver által definiált rádió bonyolultabbnak tűnhet, de annyi számítási teljesítményt pakolhatunk egy akkora térbe, mint például egy tekercs, hogy bőven megéri az erőfeszítést”.

Talán a legfontosabb, hogy az antennaelrendezés és a chip kis mérete révén a műholdvevő akár hordozhatóvá is tehető, sőt mivel a van de Burgwal által fejlesztett multi-processzoros chip alacsony energiafelhasználású, ezért akár okos telefonokba épített digitális vételhez is felhasználható.

Kapcsolódó link:

A digitális TV adások vételéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .