Új technológia az LCD TV-k nézőszögének szélesítésére

1. Oldal

Egy japán kutatók által újonnan kifejlesztett olcsó film oldhatja meg az LCD képernyők azon hiányosságát, hogy romlik a rajtuk megjelenő kép színminősége és kontrasztja, ha azokat nagyobb nézőszögből nézzük.
A legtöbb LCD TV csak egy viszonylag szűk nézőszögtartományban biztosít valós színeket, és minél inkább oldalról nézzük, annál inkább csökken a kontraszt valamint a színtelítettség, ahogy az alábbi képen látható.

LCD_szemből_és_oldalrtól.jpg
Koike Yasuhiro a Keio Egyetem professzora által vezetett kutatócsapat olyan új, nem túl költséges, poliészterből előállítható filmet fejlesztett ki, ami lehetővé teszi, hogy az LCD képernyők a nézési szögtől függetlenül konzisztens színeket és fényességet, illetve ezzel együtt kontrasztot állítsanak elő. Az újdonság ráadásul egy olyan viszonylag drága retardációs filmréteg helyét veheti át, amit jelenleg a polarizált fény fáziskülönbségének kompenzálására használnak. Az új film azonban nemcsak azon nézők számára javítja a kép minőségét, akik nem pont szemből, hanem oldalról kénytelenek nézni a képernyőt, de jobb képet nyújt világos környezetben is.

Az LCD TV panelek mellett a film alkalmazható táblagépek és okostelefonok képernyőiben is, amelyeket nappali fénynél nézünk akár napszemüveget viselve. Márpedig egyes mai képernyők teljesen elsötétülhetnek polarizált napszemüvegen át nézve.

Japánból származó jelentések szerint többek között az Apple is érdeklődik az új film iránt, ami már nem csupán kutatási projekt, hanem késztermék.

A nagy hagyományokkal bíró japán Toyobo vegyipari és textil cég egyik üzemének gyártósorán már zajlik a termelés, ami pár hónapon belül eléri 10.000 tonnás éves kapacitását. Ez az anyagmennyiség mintegy 30 millió 82 centis (32 inch) TV képernyőjéhez elég.

Kapcsolódó linkek:

Az AUO 165 centis ultra HD IGZO TV paneltechnológiát kínál
Sharp: új LCD TV technológiák a CEATEC-en
LG: LCD képernyő egyoldalas LED megvilágítással
Új típusú polarizált 3D LCD TV technológia
Sharp: az LCD paneleket tökéletesítő új technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .