Az AUO 165 centis ultra HD IGZO TV paneltechnológiát kínál

1. Oldal

A tajvani LCD panelgyártó AU Optronics (AUO) korszerű 165 centis (65 inch) Ultra HD (4K) IGZO félvezetős TV paneltechnológiát jelentett be, s az ezzel készült TV-k számos jelentős márka kínálatában megjelenhet.
Az AU Optronics (AUO) által bejelentett 165 centis (65 inch) képernyőméretű 4K/QFHD felbontású vagy másként Ultra HD TV panelek korszerű technológiája az IGZO, azaz indium gallium-cink-oxid félvezetős vékonyréteg tranzisztorokra (TFT) épül. Az ilyen LCD panelekből készülő képernyők sztereoszkóp képe jobb mélységérzetet nyújt és nagyobb fényáteresztő képességük révén az ilyen képernyő modulok alacsonyabb energiafogyasztásúak, könnyebbek és karcsúbbak lehetnek.

Az IGZO technológia alkalmazásának feltehetően az a legnagyobb előnye, hogy olcsóbban lehet vele Ultra HD TV paneleket előállítani, mint az alacsony hőmérsékletű poliszilicium (LTPS) félvezető technológiával. Az IGZO panelek a már említett jobb fényáteresztésükből adódó energiatakarékossági és konstrukciós előnyök – főleg az egyszerűbben megvalósítható LED háttérvilágítás – mellett az IPS LCD technológiával együtt használva szélesebb nézőszöget is biztosítanak.

Iparági elemzők tudni vélik, hogy az ismert TV márkákat (Philips Samsung, Sony, Toshiba) panelekkel ellátó AUO legújabb technológiája iránt lesz érdeklődés és az ezzel készült TV-k rövidesen megjelenhetnek az említettek kínálatában.

AUO’_50-inch FHD Super Narrow Bezel FIM.jpg
Az AUO bejelentett egy 127 centis (50 inch) Full HD felbontású keskeny kávájú teljesen integrált modult (ez látható a fenti képen), ami a panel mellett a háttérvilágítást is tartalmazza, s amely a cég GOA (gate driver on array) technológiáját alkalmazva csökkenti a panel keretének szélességét. A modul kávája így 3,5 milliméterre csökkent, ami 1 mm-el kisebb, mint a jelenleg piacon lévő modelleké.

Az AU Optronics díjnyertes 140 centis (55 inch) Ultra HD TV paneljét pedig széles színskála technológiával vértezik fel, ami az NTSC szabvány 96%-ának megfelelő színteret képes produkálni.

Kapcsolódó linkek:

Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése
Csekély része lesz az LCD TV-k piacán a 4K TV-knek
OLED vagy inkább 4K TV?
Sharp: új IGZO alapú félvezetős képernyők az IFA 2012-n
Díjnyertes az AUO szemüveg nélküli 2D/3D TV képernyője
4K videoformátum, de melyik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .