Sharp: új LCD TV technológiák a CEATEC-en

1. Oldal

A Sharp ismét bemutatta az emberi látás kognitív folyamatát reprodukáló 4K LCD TV prototípusát és olyan LCD TV-ket is kiállított, amelyek tükröződést gátló, kontrasztot növelő bevonata a lepkék összetett szemének nanostruktúráját utánozza.


A Sharp az idei CEATEC-n is kiállította az év eleji CES 2012-n bemutatkozó majd a berlini IFA 2012-n is látott ICC 4K LCD TV-jét. Ez az egyelőre prototípusként a világban körbehordozott készülék a Sharp Quad Full HD (4K) felbontású 152 centis (60 inch) képátlójú LED LCD paneljét az I-cubed Research Center által kifejlesztett ICC technológiával ötvözi.

Sharp_ICC-4K_LED_TV.jpg
Az „Integrated Cognitive Creation (ICC)” vagyis integrált kognitív képalkotás egy olyan új képjel feldolgozó technológia, amelynek célja az ember által a való életben látott dolgok (látvány vagy objektum) felismerési, észlelési élményének, vagyis az emberi látás kognitív folyamatának reprodukálása. Szemünk és agyunk általában úgy dolgozza fel a látottakat, hogy a teljes képet letapogatva felméri és észleli az azon látott objektumok mélységi elhelyezkedését. A kamerák viszont általában csak egy bizonyos tartományra fókuszáló képet illetve annak elektronikus jellé alakított leképzését adják vissza. A rögzített illetve továbbított videojelben a tömörítés miatt ráadásul további részletek vesznek el. Ezt a HD felbontású elektronikus jelet az ICC technológia nemcsak intelligensen felskálázza 4K felbontásra majd kiszűri belőle a tömörítési zajokat, de a TV képernyőt használva ugyanolyan fényingereket hoz létre, mint amelyeket agyunk kognitív folyamata természetes látványként vagy objektumként interpretál, és ezzel a nézőnek a perspektíva, a térbeliség és a textúra érzetét nyújtja. Az utóbbiakat igazolják azok a beszámolók, amelyek a kiállításon látott demonstrációról szólnak.

A Sharp ICC 4K LCD TV-je jövőre várhatóan már kapható is lesz.

Sharp_Moth_Eye.jpg
A CEATEC-n bemutatott másik Sharp újdonság a „Moth Eye” LCD TV paneltechnológia. A „Moth Eye” – magyarul lepkeszem – szűrő bevonat az LCD TV képernyőjéről visszaverődő fényt minimális, 0,1%-os, vagy még alacsonyabb szintre csökkenti. Maga az elnevezés az éjjeli lepkék összetett szemére utal, amely nagy hatékonysággal gyűjti össze és engedi át a fényt, de nem veri azt vissza, hogy a rovart ne vegyék észre a ragadozók. A képernyőt bevonó filmen létrehozott nanostruktúra a sok parányi nyúlványból álló összetett lepkeszemre hasonlít (lásd a fenti kép jobboldalán).

A szűrőbevonat nemcsak a tükröződést csökkenti, de nem mellesleg mélyebb feketéket, fényesebb fehéreket és széles nézési tartományt, vagyis jobb nézhetőséget eredményez, és állítólag az úgynevezett „nanonyomtatási” technológia alkalmazásával a film tömeggyártása sem túl drága.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: új IGZO alapú félvezetős képernyők az IFA 2012-n
Sharp: a világ legnagyobb LED LCD televíziója az IFA 2012-n
Sharp: a CES 2012 is főleg a nagyképernyős TV-kről szólt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .