Yamaha RX-V661: új vevőerősítő 1080p kompatibilis HDMI-vel

1. Oldal

A Yamaha RX-V661 lesz a gyártó legkedvezőbb árú HDMI csatlakozós vevőerősítője, de e mellett természetesen iPod kompatibilis is, javítottak az YPAO mikrofonos hangoptimalizáláson, és új SCENE beállításgombok segítik használatát.
A nemsokára kapható Yamaha RX-V661 hét végfokozata egyenként 90 Watt RMS (8Ω, 20Hz–20 kHz, 0,06% THD) teljesítmény leadására képes, tehát nem egy igazi erőmű, de rengeteg hasznos funkcióval és csatlakoztatási lehetőséggel ruházták fel, ami megkönnyíti a kezelést, a beállítást és a rendszerbeintegrálást.

Itt van mindjárt az előlapon és a távirányítón is megtalálható négy SCENE gomb, melyeket a bekapcsolás után megnyomva a DVD filmnézés, a lemezhallgatás, a TV nézés és a rádióhallgatás megfelelő működési állapotai állnak be automatikusan, melyek az adott forrásjelek lejátszáshoz szükségesek. További SCENE beállítások az iPod hallgatás, a TV sportműsor nézés, és a játék. A beállítás kiválasztása az INPUT gomb léptetésével gyorsan elvégezhető és a képernyőn megjelenő kijelzésen is látható.

RX-V661.JPG
Az RX-V661 továbbfejlesztett YPAO mikrofonos hangoptimalizáló rendszere automatikusan meghatározza a szoba kritikus frekvenciatartományait, és beállítja a kiválasztott frekvenciasávok szintjeit, hogy kiegyenlített hangzást hozzon létre. A parametrikus EQ Natural (természetes), Flat (egyenes) és Front beállítási típusok közül választható ki.

A kezeléshez tartozik a más komponensek vezérlésére is megtanítható, s így egyedüliként is használható távirányító. A komponens kontrol részben lévő gombok más-más funkcióval bírnak a különböző készülékekhez, s ez az INPUT gomb megnyomásával választható ki. Az egyes bemenetek nevei egy kis LCD ablakban jelennek meg, és ezek a nevek akár meg is változtathatóak. A távirányítón vannak Makro-parancs gombok is, melyek teljes utasítássorokkal programozhatóak fel.

Mivel az RX-V661 rendelkezik Zone2 audiokimenettel, ezért egy másik helységbe is képes hangot eljuttatni. Sőt a 2. zóna erősítésre kijelölhető teljesítményerősítők és hangsugárzó csatlakozók révén teljesen független 2 csatornás lehallgatás valósítható meg az 5.1 csatornás mellett.

A Yamaha megszokott, a legkorszerűbb technológiákat és alkatrészeket kombináló Digital ToP-ART tervezési koncepciója és a nagyáramú végfokozatok határozzák meg az erősítő hangminőségét. Emellett a Pure Direct üzemmódban a jel a legalapvetőbb audioáramkörök kivételében mindent kikerül, és még a kijelző is kikapcsol, hogy semmise zavarja a jelet. Ez biztosítja az összes forrásból, így a HDMI bemenetekről is a legtisztább hangot.

RX-V661_csatik.JPG
A hátlapon sok más csatlakozó mellett két 1.2a specifikációnak megfelelő HDMI bemenet is található, melyek a videojel mellett digitális audiojelet is képesek fogadni, köztük SACD jelet is. Az említett bemenetek és egy kimenet támogatják a 1080p (1920×1080 progresszív képfrissítésű) videojelek átvitelét is.

Az RX-V661 egy digitális videokonvertáló áramkörrel is rendelkezik, mely egy Analog Devices video kódoló/dekódolót is tartalmaz. Az időalap-korrektor pedig a gyenge analóg videojeleket alakítja át, hogy stabil torzításmentes képet láthassunk.

Az új erősítőhöz is csatlakoztatható a gyártó YDS-10 dokkolója, melybe iPod lejátszó illeszthető, és teljes funkcionalitással működtethető.

A Yamaha népszerű CINEMA DSP térszimuláló programjait is átdolgozták ehhez a vevőerősítőhöz. A játékokhoz egy új programot is kidolgoztak.

A digitálisan tömörített zenék, mint az MP3-ak frekvencia-átvitele hiányos az alsó és felső tartományban. A Yamaha itt alkalmazza a Compressed Music Enhancer digitális jelfeldolgozást és egy saját algoritmust, mely visszaállítja a zene eredeti hangzását, különösen a mély erős hangokat, mint a basszusok és dobhangok.

Az RX-V661 várható ára 129.900 Ft lesz.

Kapcsolódó linkek:

Yamaha: már kaphatóak az RX-V1700 és RX-V2700 AV vevőerősítők
Yamaha: már kapható az RX-N600 hálózati AV vevőerősítő
Yamaha: új RX-V359 és RX-V459 AV erősítő alapmodellek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .