Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani

1. Oldal

A Japánban és Amerikában kapható PlayStation 3 (PS3) játékkonzolokhoz képest az európai változat kevéssé lesz kompatibilis a PlayStation 2 videojátékokkal, s ez komolyan befolyásolhatja a Blu-ray és a HD DVD európai versengését is.
A Sony egyik képviselőjének elmondása szerint a Sony PS3 „kompatibilitása visszafelé nem lesz olyan jó, mint az USA és japán modelleké”.

Japánban és Észak-Amerikában novemberben került piacra a PS3. Európában március 23-án jelenik meg az eltérően tervezett konzol, melynek termékkódja CECHC04. Ebben szoftveresen oldanak meg néhány funkciót, melyeket eredetileg külön áramkörökkel valósítanak meg a japán és amerikai PS3-akban, s ami miatt ezek a konzolokon a régebbi játékok 98%-a is játszható. A módosítás következtében az európai PS3-ak sokkal kevesebb PlayStation 2 játékkal lesznek kompatibilisek.

Sony_PS3_2.jpg
„Ahelyett, hogy a PS3 visszafelé kompatibilitására koncentrálnánk, a jövőben a cég egyre inkább az új játékok, és a szórakoztató kínálat fejlesztésére koncentrál, kifejezetten a PS3-ra” áll a Sony Computer Entertainment nyilatkozatában.

A márciusi piaci megjelenéskor tehát az európai „gamer”-ek mindössze 25 vagy 30 PS3 játékkal játszhatnak.

Körülbelül egymillió új konzol lesz kapható az európai induláskor a jövő hónapban. Ez nagyjából annyi, amennyi az USA piacára került az ottani megjelenés első hat hetében. Az árak viszont alaposan eltérnek majd. Míg a drágábbik PS3 Amerikában 599 dollárért (kb. 115.000 Ft) megkapható, addig az ezek szerint kevesebbet tudó európai változatért ugyanennyi eurót (kb. 152.000 Ft) kell fizetni, ami persze tartalmazza a kb. 20%-os forgalmi adót is.

A versenytárs Microsoft Xbox 360 erősebbik konzolja feleennyibe kerül, és a hardver szempontból kisebb tudású, de igen intuitív kezelőfelületével rendkívül sikeres Nintendo Wii játékgép pedig még ennél is jóval olcsóbb. Bár a PS3 előrendelések Európában igen szépen alakulnak, a korai lelkesedés multával valószínűleg komoly piaci versenyre számíthat. S ha ebben a PS3 ugyanúgy lemarad, mint a tengerentúlon, akkor nem tudni, miként tudja majd döntően befolyásolni a Blu-ray műsoros lemezek eladását a HD DVD-vel szemben, ahogy azt elvárják tőle. (Januárban, Amerikában a több mint egy éve a piacon lévő Xbox 360-ból 20%-al többet adtak el, mint PS3-ból, és közel kétszerannyi Wii kelt el. Piaci megjelenésük óta az utóbbiból már 1,5 millió, a PS3-ból viszont csak 933.000 fogyott, az Xbox 360 eladások pedig már 4,8 milliónál tartanak.)

Hogy Európában hogy áll jelenleg a formátumháború, azt jól illusztrálja, hogy az Egyesült Királyságban a HDTV Org jelentése szerint a múlt év végéig több mnt négyszer annyi HD DVD műsoros lemezt – pontosan 8.200-at – adtak el, mint Blu-ray korongot (1.834-et). Mindez persze azt is mutatja milyen kicsi még ez a piac.

Kapcsolódó linkek:

A Blu-ray januárban megelőzte a HD DVD-t
Sony PS3: március 23-tól Európában is
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
Versenyben a HD lejátszásra alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
Európában később lesz kapható a Sony PlayStation 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .