Sony: bejelentés egy új, olcsóbb Blu-ray lejátszóról (Frissítve)

1. Oldal

A Sony BDP-S300 típusjelzéssel egy olcsóbb második generációs Blu-ray lejátszóval készül piacra lépni még a nyár elején. A készülékkel kapcsolatos friss információk az azóta megjelent hivatalos sajtóközleményből származnak.
Az új, másodikgenerációs Blu-ray lejátszó 599 USD-be (kb. 115.000 Ft) kerül majd, szemben a magára sokat várató, de jelenleg a tengerentúlon már 999 USD-ért (kb. 192.000 Ft) megvehető, egyetlen Sony asztali Blu-ray lejátszóval a BDP-S1-el.

A CES 2007-en Sapphire 1 kódnéven kiállított prototípus modellel azonos, várhatóan koranyáron forgalomba kerülő BDP-S300-ra az a szerep vár, hogy felvegye a versenyt a Toshiba HD DVD alaplejátszójával, mely jelenleg 499 dollárba (kb. 96.000 Ft) kerül, és némileg jobban fogy, mint az összes most piacon lévő összes asztali Blu-ray lejátszó együttvéve.

A legtöbb Blu-ray lejátszásra alkalmas berendezés egyébként most nem asztali lejátszó, hanem a mélyen előállítási ára alatt forgalomba kerülő PlayStation 3 játékkonzol, melynek drágábbik változatáért ugyanennyit kérnek, mint majd a BDP-S300-ért.

Sony_BDP-S300.JPG
A BDP-S300 méretét tekintve valamivel kisebb lesz, mint a BDP-S1, vagyis körülbelül akkora, mint a mostani DVD lejátszók. Lejátssza a BD-ROM mellett a DVD/DVD±R/±RW és a CD lemezek, valamint támogatja az MP3 és JPEG állományok is (a BDP-S1-en CD-t nem csak SACD-t lehet lejátszani). A modell az AVCHD lemezeket is lejátssza rajtuk xvYCC kódolási technológiával, ami a Sony-nál az x.v.Color elnevezést viseli, és szélesebb színtartomány átvitelére alkalmas.

Az új lejátszó HDMI kimenetén át képes lesz a Blu-ray lemezeken megtalálható másodpercenként 24 képkockás 1080p/24 nagyfelbontású digitális videojelet kiadni, és ugyanezen át a szabvány DVD-k 1080p felbontásra felskálázott képjele is elérhető. Az interfészen sokcsatornás LPCM audiojel is megjelenik, de a Dolby Digital Plus dekódoláson kívül egyelőre nincs szó a Dolby TrueHD és a DTS HD hangformátumokról. A BDP-S300 hátlapján az optikai és koaxiális digitális audiokimenetek is megtalálhatóak, melyekhez 5.1 csatornás dekódolási funkció tartozik. A HDMI csatlakozás már tartalmazza a „BRAVIA Theater Sync” funkciókat, melyek révén a lejátszó együtt működtethető kompatibilis BRAVIA LCD TV-vel és AV vevőerősítővel. Ez azt jelenti, hogy egy gombnyomásra automatikusan bekapcsolnak a kompatibilis készülékek, és összekapcsolódnak a megfelelő ki- és bemenetek.

A BD-Java interaktív funkciók szintén támogatottak, de nem lesz a BDP-S300-on hálózati csatlakozás, így a BD Live interaktív szoftver nem működhet.

Ezek után csak az a kérdés ki fog 400 dollárral többet fizetni a sokkal többet nem tudó BDP-S1-ért?

Stan Glasgow a Sony Electronics elnöke riporteri kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy karácsonyra a Bu-ray lejátszók árának 500 dollár alá kell kerülnie, és jóslata szerint az árcsökkenés a DVD lejátszóknál tapasztaltakhoz hasonlóan tovább folytatódik majd.


Kapcsolódó linkek:

Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani
A Blu-ray januárban megelőzte a HD DVD-t
Sony PS3: március 23-tól Európában is
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (II.)
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Új nagyfelbontású videokamera formátum a láthatáson

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .