OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2008. október 14., kedd 
MinDig TV: a két országos kereskedelmi csatorna csatlakozna
Nagyvalószínűséggel az RTL Klub és a Tv2 csatornák is nézhetőek lesznek a december 1-én induló földfelszíni digitális MinDig TV szolgáltatás részeként, de az induló műsorkínálatot meghatározó tárgyalások még zajlanak.
170925_lumen_banner.gif

Egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint, mind az RTL Klub mind a TV2 részét képezik majd a decemberben az ország lakosságának közel 60%-át elérő MinDig TV műsorkínálatának. A két országos kereskedelmi csatornát üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. illetve MTM-SBS Zrt. ugyanis a tegnapi határidő lejárta előtt szándéknyilatkozatban jelezte az Antenna Hungária felé, hogy csatornáikkal fel kívánnak kerülni a digitális földfelszíni műsorsugárzás (DVB-T) platformjára.

MinDig_TV.jpg


A jelenlegi ismeretek szerint, tehát a MinDig TV két induló multiplexének egyikén a három közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna TV) programja lesz nézhető előfizetési díj nélkül, várhatóan egyre bővülő HD felbontású műsorokkal. A másik multiplexen pedig az ATV és a Hír TV kódolt adásai lesznek foghatóak, és ide kerülhetnek fel a további csatornák. Hogy melyek lesznek ezek, az nagyban függ attól, hogy a jelenleg zajló szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak. Az RTL Klub és a TV2 mellett a Viasat üzemeltetői már korábban jelezték érdeklődésüket. Az Antenna Hungária a folyamatban lévő tárgyalásokról érthetően nem kíván nyilatkozni, de természetesen a szerződések aláírását követően megteszi a szükséges bejelentéseket.

A két országos kereskedelmi csatorna digitális platformra történő felkerülése azt is jelentheti egyben, hogy az általuk használt analóg frekvenciákon zajló műsorsugárzás hamarabb, már 2011. június 30. előtt leállhat. Így az eredetileg kitűzött 2011. december 31. előtt fél évvel két további országos lefedettséget biztosító digitális multiplexen megindítva a DVB-T sugárzást befejeződhet a teljes televíziós digitális átállás.Kapcsolódó link:

Újra m1 HD adás a kísérleti DVB-T műsorsugárzás részeként
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 5 hozzászólás érkezett a hírhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#6   hermesz 2008. október 18., szombat - 13:57 válasz erre
Szerintem jó modell lesz, az, hogy igényes, ingyenes nagyfelbontású közszolgálati adók.
Szívesen látnám, ha felemelnék a havi előfizetési díjat (amit jelenleg nem kell fizetnünk, mert a állam átvállalta, igaz, azt is mi fizetjük :-)
Szóval a felemelt díjból még több igényes filmet vehetnének, több közvetítés és saját műsor lehetne, ismét lehetnének magyar tv játékok, ifjúsági filmek, kabaréműsorok, színházi közvetítések stb.

Ahogy hallottam, az angoloknál van valami olyasmi, hogy viszonylag magas a havi előfizetési díj, de ezt mindenki szívesen fizeti, mert igényes, reklám nélküli közszolgálati műsorstruktúra van (az angol zenei, sport és dokumentumműsorokat mindenki szívesen néz, ezek hagyományosan jók és van is rá pénz). A BBC saját készítésű műsorait szerencsére az M1-es is gyakran láthatjuk. Emellett hozzánk képest viszonylag kevesen néznek, fizetnek elő kábeles, műholdas vagy akár földfelszíni fizetős csomagokra, mert minek?

A két országos kereskedelmi tv digitális platformra való átállásakor olyan dolgokra is lehetne figyelni, ami eddig megoldatlan probléma volt. Igaz, nem tudom, ezeket ki, hogyan, milyen hatáskörben szabályozta, és hogyan lesz ez a jövőben, a digitális átálláskor lesz-e új szabályozás. A legbosszantóbb nem is a sok reklám, meg a nézhetelen műsorok, mert nem kell bekapcsolni a tv-t, hanem ha mégis van valami műsor, amit meg akar nézni az ember, akkor az akkor kezdődjön, amikor ki van írva. Szigorúan büntetni kellene, ha akár csak 10 másodperccel hamarabb kezdenének el egy műsort. A későbbi kezdésnél megengedőbbek lehetnének, de maximum 2-3 perc csúszás lehetne, azon felül minden percért büntetés járna. Jelentősen nagyobb csúszás indokolt esetben elfogadható lenne, de az valódi indok lehetne csak pl. az előző sportközvetítés sokkal hosszabb lett, vagy fontos események miatt műsorváltozás volt.

Szegénység: nem szégyen, ahogy mondják, de kikérem magmanak, hogy a kereskedelmi tv-k leszegényezzenek mindenkit, akik bármilyen okból nem fizetnek elő semmire. Szerintem sokan lehetnek, akiket egyszerűen nem érnek rá, vagy nem érdekel a tv, vagy dvd-ket veszenk és néznek, ami mellett bőven elég a jelenleg ingyen fogható három adó.
#5   GURU 2008. október 17., péntek - 16:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Andromedius bejegyzésére (#4)
Nem tudom mik azok a történések, melyek az utóbbi napokban bármit is változtattak volna, de tudtommal az ATV és a Hír TV igenis fizet majd sugárzási díjat az AH-nak.

Az kétségtelen, hogy ez a két műsorcsatorna a pártok alkujának következtében előnyt élvezett abból a szempontból, hogy felkerülhessenek a DVB-T platformra. De pont azért kénytelenek programjukat kódolni, s a vételért a nézőktől előfizetési díjat kérni, mert nemhogy pénzt nem kapnak műsoraikért a szolgáltatótól - mint, ahogy az a kábeltévé szolgáltatók esetében szokás -, de nekik kell fizetni a sugárzásért. Szerintem éppenséggel amiatt fájhat az ATV és a Hír Tv üzemeltetőeinek feje, hogy lesz-e annyi fizető nézője kódolt adásaiknak illetve többlet reklámbevételük a nagyobb nézettség miatt (bár a kódolás éppen ellene hat az utóbbinak), ami kitermeli a sugárzási díjat. Szóval az AH egy fillért nem fizet az ATV-nek és a Hír TV-nek a műsortartalomért, legfeljebb a kódolt adások előfizetői díjbevételét utalja át nekik. Az pikáns lenne, ha csak egy előfizetői csomagban lehetne megvenni a két politikai oldalnak elkötelezett TV csatornát :).

A Duna TV-nek jelenleg nincs is szüksége HD adáslebonyolítóra, és mégegyszer leírom: minimális beruházással mondjuk napokon belül minden technikai feltételt meg tudnak teremteni HD filmek bejátszásához. A többit meg nem kívánom megismételni.
#4   Andromedius 2008. október 17., péntek - 8:32 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Mielőtt válaszolnék, legelőször is szeretném leszögezni, hogy az egész ügyben semmilyen érdekeltség nem fűz senkihez, tehát csak mint a téma után érdeklődő ember foglalkozom a dologgal. Sőt, ahogy írtam is, örülök, hogy indul a digitális sugárzás, csak nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ebből az esetből is arra a következtetésre lehet jutni, hogy mutyiországban élünk

Azt sem állítom, hogy egy másik portál másik cikkének minden mondata igaz, csak azt mondtam, hogy érdemes több helyről összeolvasni az infókat, mert úgy árnyalódhat a kép. Ha valakit érdekel a téma, nyilván utána olvashat, és levonhatja a saját következtetéseit.

"Az Antenna Hungária (AH) sugárzási díjat kér és kap a DVB-T platformon sugárzott közszolgálati és nem közszolgálati csatornák üzemeltetőitől."

Na most pont arról van szó, hogy az utóbbi napok történései szerint ez a mondat így már nem igaz, mert az AH a közszolgálati csatornák esetén mint műsortovábbító szerepel, és a csatornák fizetnek az AH-nak, hogy továbbítsa a műsoraikat, míg a Hírtv és ATV esetén mint műsorelosztó szerepel, és ő fizet a csatornáknak a tartalomért.

"Azért az súlyos állítás és bizonyításra szorul, hogy az ATV-től és Hír TV-től származó díjbevétel nem fedezi majd az AH sugárzásukkal kapcsolatos kiadásait, s ezt a közszolgálati csatornák sugárzási díjaiból kompenzálja. Aki ezt állítja, az tulajdonképpen azt mondja, hogy részben közpénzből finanszíroznák az ATV és a Hír TV digitális sugárzását."

Igen. A hivatkozott cikk pontosan azt állítja - a bizonyítás természetesen nem az én dolgom - hogy azért sugározzák mind a 3 közszolgálati adót HD-ben, hogy az AH több bevételhez jusson, és ebből a többlet bevételből tudjon fizetni a Hírtv-nek és az ATV-nek a műsorelosztásért. Mert nem hogy pénzt nem kap az AHH ettől a két csatornától, hanem éppenséggel ő fizet nekik. Vagyis - ismétlem, a cikk állítása szerint - közpénzből finanszírozzák a 2 pártközeli tv csatornát.

Abban nyilván nem mennék bele, hogy egy tv csatornának mennyi költség egy teljes HD adáslebonyolító és továbbító rendszer kiépítése, mert fogalmam sincs, de nyilván nem két fillér, és több annál, hogy vesznek egy HD kamerát.

"Akárcsak egy a Duna TV-n HD-ban sugárzott szinvonalas film miatt már megéri, hogy a Duna TV is HD-n jön!"

A cikkben arról volt szó, hogy a Duna tv-nek jelenleg még a továbbításhoz sincsenek meg a megfelelő HD berendezései, tehát hiába vennének meg egy HD felbontású filmet, esély sincs rá, hogy azt a nézők HD-ben lássák. Amit írsz az Olimpiáról meg a Bajnokok Ligájáról az teljesen igaz, adják őket HD-ben. De ehhez teljesen elég lenne ha az m1 jönne HD-ben a másik két közszolgálati meg nem. Akár úgy is lehetett volna tervezni az átállást, hogy ha 1-2 éven belül leáll az analóg sugárzás és felszabadulnak a helyek az újabb multiplexekre, akkor oda átköltözik az m2 és a Duna HD-ben addig pedig adnak SD-ben a HD felbontású m1 mellett a most induló multiplexben.
#3   GURU 2008. október 16., csütörtök - 15:31 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Andromedius bejegyzésére (#2)
Az Antenna Hungária (AH) sugárzási díjat kér és kap a DVB-T platformon sugárzott közszolgálati és nem közszolgálati csatornák üzemeltetőitől. A pályázatot részben azért nyerte meg, mert a közszolgálati csatornák sugárzásáért méltányosabb díjat kért. Az igaz lehet, hogy a 3 közszolgálati csatorna HD sugárzásáért nyilván nagyobb díjat kell hogy fizessenek az AH-nak, mintha azokat csak SD-ben kéne továbbítani, de ez egyáltalán nem biztos, hogy jó üzlet az AH-nak, hisz az így a közszolgálati csatornák által elfoglalt sávszélességet amúgy eladhatná nem közszolgati műsorok sugárzására, talán magasabb díjbevételért is.

Azért az súlyos állítás és bizonyításra szorul, hogy az ATV-től és Hír TV-től származó díjbevétel nem fedezi majd az AH sugárzásukkal kapcsolatos kiadásait, s ezt a közszolgálati csatornák sugárzási díjaiból kompenzálja. Aki ezt állítja, az tulajdonképpen azt mondja, hogy részben közpénzből finanszíroznák az ATV és a Hír TV digitális sugárzását.

Szerintem ne nevezze magát iparági szakértőnek, aki az idézetben szereplő véleményt fogalmaz meg, vagy azzal egyetért. (Gyanítom is, hogy a szófordulattal egy teljesen tudatlan újságíró próbálta meg a saját marhaságát igazolni.) Az SD-ről HD televíziózásra való átállás ugyanis azzal kezdődik minden műsorszolgáltató számára, hogy megfelelő platformo(ka)t foglal el, melyeken át HD műsorokat továbbíthat a nézőkhöz. Legyen kezdetben akármilyen kevés a HD műsorok aránya, ha nem tudja azt eljuttatni a nézőkhöz, akkor semmi értelme az egésznek.

Nem számít, hogy az MTV új gyártóbázisa, vagy a Duna TV mikor lesz teljesen kész HD műsorok előállítására, mert az első időben főleg műsorcserében vagy más módon beszerzett HD műsorokat (pl. filmeket, sportközvetítéseket) fognak HD-ben adni. Én nagyon mérges lennék, ha - így az olimpiai HD közvetítések után - a Bajnokok Ligája kieséses mérközéseit vagy a döntőt csak azért nem látnám a balatoni nyaralómban - ahol antennáről szeretném nézni a MinDig TV ingyenes adását - mert 5% HD tartalom miatt nem HD-ban sugározzák az m1-et. Akárcsak egy a Duna TV-n HD-ban sugárzott szinvonalas film miatt már megéri, hogy a Duna TV is HD-n jön! Amúgy megvenni egy HD kamerát és vágóberendezést, felszerelni egy HD adáslebonyolítót nem egy iszonyatosan nagy költség, pláne nem egy Duna TV-nek, és máris gyárthat olyan műsorokat, mint a "Presszó" az m1-en.

Ráadásul egyelőre úgy tűnik, a decembertől induló két multpilex bőségesen elegendő a jelentkező műsorszolgáltatói igények kielégítésére, tehát pazarlásról szó sincs, sőt a kapacitások lehető legjobb kihasználásáról beszélhetünk.
#2   Andromedius 2008. október 16., csütörtök - 8:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Azért ha az ember máshonnan is tájékozódik, akkor árnyalódik a kép, mert úgy néz ki, hogy az, hogy mind a 3 közszolgálati adót HD-ben adják, az nem más mint politikai háttéralkuk eredménye, hogy pénzt tudjanak nyomni az Antenna Hungáriába a Hírtv és az ATV sugárzása miatti kiadásainak kompenzálása miatt.

És emiatt adnak 3 csatornát HD-ben, aminek jelenleg nem sok értelme van:

"Iparági szakértők szerint gazdaságilag és műsorpolitikailag is irracionális döntés volt az m1-et és az m2-t is hd-minőségben továbbítani az új rendszerben, amikor jelenleg a műsorok 95 százaléka hagyományos felbontásban készül, ráadásul ez az arány az MTV új gyártóbázisának megépülése után is még évekig nem megy majd ötven százalék alá. Ennél is furcsább, hogy a Duna Televíziót is nagy felbontásban továbbítják majd, amikor a tévének jelenleg még nincsenek is megfelelő berendezései a hd-minőségű adás rögzítésére is továbbítására."

Tehát nem az a gond, hogy elindul a HD sugárzás, mert ennek csak örülni lehet, hogy fejlődik a technika, de bőven elég lett volna ha az 1. multiplexen az m1 jön HD-ben, az m2 meg a Duna SD-ben. Így most az 1. multiplex teljes sávját elfoglalja a 3 HD adó, ami nagy pazarlás a frekvenciagazdálkodás szempontjából.
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK