MinDig TV: a két országos kereskedelmi csatorna csatlakozna

1. Oldal

Nagyvalószínűséggel az RTL Klub és a Tv2 csatornák is nézhetőek lesznek a december 1-én induló földfelszíni digitális MinDig TV szolgáltatás részeként, de az induló műsorkínálatot meghatározó tárgyalások még zajlanak.
Egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint, mind az RTL Klub mind a TV2 részét képezik majd a decemberben az ország lakosságának közel 60%-át elérő MinDig TV műsorkínálatának. A két országos kereskedelmi csatornát üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. illetve MTM-SBS Zrt. ugyanis a tegnapi határidő lejárta előtt szándéknyilatkozatban jelezte az Antenna Hungária felé, hogy csatornáikkal fel kívánnak kerülni a digitális földfelszíni műsorsugárzás (DVB-T) platformjára.

MinDig_TV.jpg

A jelenlegi ismeretek szerint, tehát a MinDig TV két induló multiplexének egyikén a három közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna TV) programja lesz nézhető előfizetési díj nélkül, várhatóan egyre bővülő HD felbontású műsorokkal. A másik multiplexen pedig az ATV és a Hír TV kódolt adásai lesznek foghatóak, és ide kerülhetnek fel a további csatornák. Hogy melyek lesznek ezek, az nagyban függ attól, hogy a jelenleg zajló szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak. Az RTL Klub és a TV2 mellett a Viasat üzemeltetői már korábban jelezték érdeklődésüket. Az Antenna Hungária a folyamatban lévő tárgyalásokról érthetően nem kíván nyilatkozni, de természetesen a szerződések aláírását követően megteszi a szükséges bejelentéseket.

A két országos kereskedelmi csatorna digitális platformra történő felkerülése azt is jelentheti egyben, hogy az általuk használt analóg frekvenciákon zajló műsorsugárzás hamarabb, már 2011. június 30. előtt leállhat. Így az eredetileg kitűzött 2011. december 31. előtt fél évvel két további országos lefedettséget biztosító digitális multiplexen megindítva a DVB-T sugárzást befejeződhet a teljes televíziós digitális átállás.Kapcsolódó link:

Újra m1 HD adás a kísérleti DVB-T műsorsugárzás részeként
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .