JVC: a következő LCD TV generáció fejlesztései

1. Oldal

A JVC következőgenerációs LCD TV-iben már megjelenhetnek a cég által fejlesztett RGB-LED háttérvilágítás és a megháromszorozott, azaz 150Hz-es képfrissítés.
A JVC is folyamatosan fejleszti síkpaneles TV-it, és az idei IFA-n két olyan LCD TV prototípust is bemutatott, melyekben jövőbemutató technológiákat alkalmaznak, LED-es háttérvilágítást valamint 180Hz-es „Clear Motion Drive” képfrissítést.

JVC_LED_bklt.jpg
A hidegkatódos fluoreszcens lámpákra (CCFL) épülő háttérvilágítást felváltó LED-es háttérvilágítás számos, az LCD TV-k tulajdonságaihoz illeszkedő előnyt kínál. A bemutatott prototípus készülékben 1.152 darab vörös, zöld és kék (RGB) LED-et alkalmaznak, melyek az NTSC szabványban előírt (és a CCFL háttérvilágításnak megfelelő) színtartománynál 116%-al szélesebb színtartományt produkálnak. Vagyis röviden, RGB LED-es háttérvilágítást használva sokkal élénkebb színreprodukció érhető el.

A LED megvilágítással együtt 128 felület-vezérlő LCD meghajtó kontrollálja a háttérvilágítás fénysűrűségét, ott csökkentve azt, ahol az igazán fekete előállítása érdekében nincs szükség fényre, és mindenegyes pixel gammakarakterisztikáját is vezérlik, hogy pontos reprodukciót biztosítsanak. Ennek eredményeként a LED háttérvilágítással felszerelt panel 100.000:1 kontrasztarány elérését teszi lehetővé. Ráadásul a LED-ek és egy hatékony meghajtás használata a teljesítményfelvételt az eddigi felére csökkenti átlagos megszokott nézési viszonyok közepette, és keskeny, mindössze 74,5mm-es panelmélységet tesz elérhetővé. Ez azonos a JVC Super Slim LCD TV modelljének mélységével.

JVC_180Hz.jpg
A JVC 2005 októberében a világon elsőként hozott forgalomba LCD TV-t elmosódást csökkentő technológiával, a 120Hz Clear Motion Drive megkétszerezett képfrissítéssel, mely az NTSC piac számára készült. Az elmúlt három évben ezt a technológiát folyamatosan fejlesztették, melynek eredménye a kiállított prototípusban működő 180Hz Clear Motion Drive. Míg az NTSC szabvány szerinti videó másodpercenként 60 képkocka frissítésével kerül megjelenítésre, az új technológia megháromszorozza a képfrissítést a JVC egyedi algoritmusát felhasználva, mely megbecsüli a képen zajló mozgásokat, és két új képet generál majd illeszt be a két egymást követő eredeti képkocka közé. Ezzel a gyors mozgások megjelenítése még a 120Hz-es képfrissítésnél is tökéletesebbé válik. A PAL szabvány szerinti 50Hz-es képfrissítést az eredeti Clear Motion Drive technológia 100Hz-re növeli, melynek továbbfejlesztett változata a 150Hz Clear Motion Drive lesz.

Az algoritmus analizálja a perifériás képinformációkat és nagypontossággal becsli meg a képen zajló mozgásokat. A két új képkockát ez alapján generálja és interpolálja az eljárás másodpercenként 180 képkockát megjelenítve. Így nemcsak egyenletesebbek lesznek a megjelenő mozgásokat, de azok felbontását is jobbnak érzékeljük.

Kapcsolódó link:

JVC: pontosított specifikációk az új D-ILA házi-mozi vetítőkről
JVC: új hálózati Blu-ray házi-mozi rendszer az IFA-n
JVC: már kaphatóak az új, Super-Slim teljes HD LCD TV-k
JVC: itt az első megháromszorozott képfrissítésű LCD panel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .