OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2015. február 9., hétfő 
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Idén már minden jelentősebb TV gyártó kínál LCD TV-ket „kvamtumpötty” (QD) technológiával, de mi is ez valójában és tényleg továbblépést jelent-e vagy csak marketing az egész. Erre igyekszik választ adni a cikk.
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Nem új találmány a kvantumpötty (QD), mert már az 1980-as években tudtak a 10 nanométernél kisebb (10-50 atomnyi) nano méretű félvezető kristályokról és azok tulajdonságairól. Az QD-ket többek között használták a napfény spektrumának nagyobb részét hasznosító többrétegű napelem cellákban és fénykibocsátó diódákban, azaz QLED-ekben is, amikből az OLED-hez hasonló képernyőt igyekeznek előállítani. Néhány éve el is készült már az első 10 centis színes kvantumpötty display.

Sony_W900A_Triluminos.jpg
Sony BRAVIA W90 TRILUMINOS TV

A létező LCD TV-k színvisszaadásának javítására azonban csak 2 éve használják a nanokristályokat. Először a 2013 januárjában bemutatott Sony BRAVIA W90 TRILUMINOS TV-k alkalmazták a QD Vision Color IQ QD technológiáját. Furcsának tűnhet, hogy a többi nagy TV márka nem követte azonnal a Sony példáját, de akkor még talán az OLED TV-k tömeggyártásának gyors felfutásában bíztak, ami nem jött be. A CES 2015 kiállításon már minden neves TV márka bemutatta kínálatának QD LCD TV modelljeit.

Kvantumpotty QD-Vision-demo.jpg

Ezeknek a TV-knek az LCD paneljét is LED-ek világítják meg, amelyek vagy a panel mögött vagy azok élénél helyezkednek el. A LED-ek és a velük megvilágított panel közé kerül a nanokristály réteg, ami lehet egy lap vagy egy pálca, mint a QD Vision Color IQ esetében. A LED-ek kék fényével gerjesztett QD-k saját fényt bocsátanak ki, melyek hullámhossza a kristályok méretétől függ. A cél éppen az, hogy a kék fényt tiszta és intenzív elsődleges vörös és zöld színekké konvertálják, márpedig a QD-k pont ezt teszik.

Mindez potenciálisan némileg javítja az LCD TV képének kontrasztját és színtelítettségét valamint az energiafelhasználást is, bár az utóbbit csak a kadmium alapú nanokristályoknál tesztelték, márpedig ezt a mérgező anyagot néhány éven belül (az EU-ban 2018. június 30-ig) betiltják.

kvantumpötty_LCD_ színelőállítás.jpg

A legfontosabb azonban, hogy az LCD TV-k sokkal szélesebb színtér előállítására képesek a QD technológiával. Enélkül ezek a TV-k a Rec.709 szabvány által előírt színtér kb. 70%-át produkálják, míg vele annak több mint 100%-át, sőt a 2015-ben megjelenő ilyen LCD TV-k a mozikban előírt szélesebb DCI színtér 90-98%-át is meg tudják jeleníteni, de az UHDTV Rec.2020 szabvány színtartományát meg sem közelítik.

A szélesebb színtér szép és hasznos, de megvalósításával csapdahelyzet áll elő, mert minden nem ennek megfelelően előállított tartalom színei torzulnak a szélesebb színtéren. A Rec.709 szabvány szerinti tipikus piros a nagyobb színtéren sokkal intenzívebbnek tűnik majd, ami nyilván nem egyezik a filmkészítő szándékával.

Ahhoz tehát, hogy igazán kihasználható legyen az új QD LCD TV-k szélesebb színtartománya, mondjuk minimum a DCI színtérnek megfelelő tartalmakra – filmekre, játékokra, TV műsorokra – van szükség. A mozikban forgalmazásra kerülő filmek alkalmasnak tűnnek, bár a vetítőtermek sötétjéhez illetve a világos nappalihoz igazított színek különbsége miatt szükség lehet a filmek átdolgozásra. Most (2015 februárjában) még nincsenek ilyen tartalmak, se a TV műsorszolgáltatásban, se az online tartalomszolgáltatások kínálatában, se a Blu-ray lemezek között, kivéve azt a néhány 4K-ban feldolgozott Sony Blu-ray filmet, ami támogatja az x.v.Color színszabványt.

Az UHDTV szabványnak nem része a DCI színtér, de hallani arról, hogy az Ultra HD Blu-Ray esetleg támogatja majd. Ha az iparág a végső cél, a Rec.2020 eléréséig köztes lépésként a DCI színteret is bevezeti a házi videózásban, akkor még a szabványokat is módosítani kell.
A kvantumpötty LCD TV az OLED TV alternatívája? »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a cikkhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK