Oscar díjas a DLP technológia feltalálója Dr. Larry J. Hornbeck

1. Oldal

Az Amerikai Filmakadémia Oscar szobrocskáját a 100 éves filmipar digitális mozi technológiára való átalakításában játszott kulcsszerepéért kapta a DLP chip feltalálója.
A mozgókép létrehozásának, terjesztésének és nézésének forradalmasításában játszott szerepéért elnyerte az Amerikai Filmakadémia Oscar-díját (az Oscar szobrocskát) Dr. Larry J. Hornbeck a digitális mikrotükrös eszköz (DMD), vagyis a DLP chip feltalálója. Erre alapul a Texas Instruments (TI) által kifejlesztett „DLP Cinema” vetítési technológia, ami mára világszerte majdnem teljesen átállította a mozi ipart a 35 mm-es filmről digitális mozikra. Tíz digitális moziból nyolc vetítővásznára DLP Cinema technológiával vetítenek.

Dr. Larry Hornbeck a díjátadáson, kezében egy DLP chippel
Dr. Larry Hornbeck a díjátadáson, kezében egy DLP chippel


DLP Cinema technológia a 35 mm-es mozgófilmhez képest konzisztens fényerejű és színhelyes képeket biztosít a nézőknek. A technológia nemcsak megkönnyíti a stúdiók számára a filmek terjesztését, de lehetővé teszi a közönség számára, hogy ugyanazt a képet tapasztalhassák meg,amit a tartalom megalkotója.

A DLP chip fejlesztése a TI központi kutatólaboratóriumában kezdődött 1977-ben, amikor Dr. Hornbeck megalkotta az első „deformálható tükröket” a fényt analóg módon történő manipulálására. Az analóg technológia azonban nem teljesített a várakozásokat. Egészen 1987-ig, amikor feltalálta a DMD-t, az áttörést jelentő technológiát, ami DLP chipként vált ismerté. Az 1990-es évek során a TI létrehozta a DLP Cinema teamet, lehetővé téve egy olyan digitális projektor kifejlesztését, ami vetekszik a 35 mm-es mozifilm minőségével.

Évekig tartó tesztelés és tökéletesítés után 1999-ben mutatkozott be nyilvánosan a digitális mozi, amikor DLP Cinema technológiával levetítették az első egészestés filmet, ami a Star Wars I. Baljós árnyak volt. A rákövető 15 évben a mozi ipar szinte teljesen átállt a filmvetítőkről a digitális mozi projektorokra. A TI szerint, ma világszerte több mint 118.000 mozivászonra vetítenek DLP Cinema technológiájú digitális projektorokkal.

Kapcsolódó linkek:

Texas Instruments: kész a legkisebb 1080p DLP Pico chip
Texas Instruments: 7,6 mm-es a legkisebb HD DLP Pico chip
Texas Instruments DLP Pico chipek új architektúrával
Új DLP chipkészlet 3D és lámpamentes vetítőkhöz
DLP: az első lámpa-mentes házi-mozi vetítőket 2008 végére ígérik
DLP: jön a DarkChip 4 DLP chipkészlet és kész a 3-D HDTV technológia
A DLP SmoothPicture technológiáról
Tíz éve alatt 10 millió DLP-t szállított a Texas Instruments
Itt a rég várt 1080p-s vetítőkbe szánt DLP képmodulátor
DLP újdonságok az InfoComm 2005 kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .