Xbox One: médialejátszás és TV tuner társul a konzolhoz

1. Oldal

A Microsoft Xbox One rövidesen médialejátszó alkalmazást kap, amivel USB tárolóról, később DLNA fájleléréssel akár vezeték-nélkül NAS szerverről vagy PC-ről játssza majd le a médiafájlokat, és külső USB-s TV tuner is érkezik hozzá októbertől.
A Microsoft a Gamescom 2014 kapcsán jelentette be, hogy médialejátszásra is alkalmassá teszi az Xbox One konzolt széles fájlformátum támogatással. A „Media Player” alkalmazás egy előzetes rendszerfrissítéssel debütál, ami először a fájlok lejátszását USB tárolóról (merevlemezről vagy pen drive-ról) támogatja majd.

Xbox_One.jpg
Később a médiafájlok bitfolyamai az otthoni, akár vezeték-nélküli hálózati kapcsolaton át a DLNA protokollt támogató médiaszerverről vagy számítógépről is elérhetőek lesznek. A Microsoft azt mondja, hogy az Xbox One több formátumot támogat, mint az Xbox 360 (a több mint 30 fájlformátumot tartalmazó teljes lista itt olvasható. Az olyan formátumokkal való kompatibilitás, mint például az MKV, az animált GIF és az MPEG-2 TS „év végéig” kerülnek hozzáadásra a Media Player alkalmazáshoz. Mindezzel egyébként a Microsoft csak a tavaly novemberi Xbox One megjelenés előtt tett ígéretét teljesíti, nevezetesen hogy az DLNA kompatibilis lesz, miután a Sony megerősítette, hogy a PlayStation 4 viszont nem támogatja ezt a protokollt és az audio CD lejátszást sem.

További újdonságként az iOS, Android vagy a Windows Phone alá telepíthető Xbox One SmartGlass alkalmazást használva televíziós műsorok küldhetőek át az otthoni hálózathoz kapcsolódó okostelefonra vagy táblagépre. Ehhez szükség van a nemrégiben bejelentett és a konzolhoz USB-n át csatlakozó új digitális TV tunerre.

Xbox_One_DVB-T-T2-C_Tuner.jpg
A Microsoft eredeti elképzelése szerint az Xbox One részben játékkonzol, részben TV box lenne. Ez utóbbinak fontos eleme az új digitális TV tuner, ami antennabemenetén keresztül DVB-T/T2 és DVB-C modulált TV csatornák vételére alkalmas. Mivel kártyaolvasója nincs, így kódolt csatornák vételére nem alkalmas az egység.

A tuner vezérelhető a Kinect mozgás- és hangérzékelővel, ami azt jelenti, hogy beszédhanggal is válthatóak a csatornák. Van kép-a-képben (ballra játék, jobbra TV kép) funkció, az élő TV műsor megállítható és visszanézhető, és az Xbox SmartGlass támogatásával a digitális műsorújság táblagép vagy okostelefon képernyőjén is megjeleníthető.

A digitális TV tuner októberben jelenik meg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, de más európai régiókban is tesztelik már. Ára 30 € (kb. 9.400 Ft) lesz.

Kapcsolódó linkek:

Az Xbox One és a PS4 is támogatják majd a Blu-ray 3D lejátszást
Kétszer annyi PS4 és Xbox One fogyott eddig, mint elődeikből
Xbox One: mi van a csomagban és miért kell még fizetni?
A PS4 és a 100 euróval drágább Xbox One is karácsonyra jön
Microsoft Xbox One: a mindentudó házi szórakoztatórendszer
Microsoft Xbox SmartGlass: a platformközi alkalmazás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .