2004 a nagyképernyő éve

Mikrodisplay HVTV: az új seprű mindent elsöpör?



A nagyképernyős képmegjelenítők ebben az évben elérhetővé és talán már megfizethetővé is váltak sokak számára. Lássuk, mi jellemezte az idei plazma, LCD és hátulról vetítős TV valamint vetítő kínálatot, és mit mutatnak az eladási adatok.

Mikrodisplay HVTV: az új seprű mindent elsöpör?

Talán a címbeli elnevezés még nem minden olvasó számára ismert. A mikrodisplay hátulról vetítős TV-k (MDHVTV) olyan készülékek, melyekben a vetítőkben is használatos, kisméretű képmodulátorok (mikrodisplay) lámpa fényének modulálásával állítják elő a képet, amit optika és tükör segítségével felnagyítva világítanak a zárt készülékház képmegjelenítő felületére. Az elv hasonló a katódsugárcsöves (CRT) hátulról vetítős TV-kéhez csak a képelőállítás módja és főleg minősége nem azonos.

A jó öreg CRT-s „projektoros” TV-k (ez az elnevezés is elterjedt) kezdenek elavulttá válni és ez nem is csoda, hisz gyengécske fényerejük, csak szűk látószögben élvezhető képük, a megfelelő fokuszálás és konvergencia műszaki megoldásának és a képcsövek előállításának költségei egyre versenyképtelenebbé teszik ezeket a készülékeket.

Az MDHVTV-k azonban jelenleg a legjobb ár/teljesítmény viszonyt kínálják. Képminőségük fényerőben és kontrasztarányban vetekszik a plazmákéval. A legtöbb ilyen készülék nagyfelbontású televíziózásra is alkalmas. A plazma és LCD készülékekkel összehasonlítva az MDHVTV-k vastagabbak, de akad már olyan óriási, 155 centis (61”) képátlójú MDHVTV ami mindössze 174 mm mélységével már akár falra is akasztható.

Ami még izgalmasabbá teszi az MDHVTV-k piacát, az a három egymással is versengő különböző mikrodisplay technológia, a DLP, a nagyhőmérsékletű poliszilícium vékonyréteg tranzisztoros (HTPS TFT) LCD és a LCOS. Ezekre alapozva cégek sora végez folyamatos fejlesztési munkát, hogy egyre tökéletesebb és olcsóbb alkatrészeket, műszaki megoldásokat és végterméket kínáljanak.

A cégek versenyképességet növelő globális együttműködését példázza, hogy a Texas Instruments DLP képmodulátorából az InFocus gyárt és kínál vetítőegységet és az utóbbival együttműködve a Thomson/RCA pedig MDHVTV házat és készüléket. A HTPS TFT LCD mikrodisplay paneleket fejlesztő és gyártó Epson jövőre már nagyobb fényerőt és jobb kontrasztot biztosító D5-ös sorozatú paneljeit kínálja.

A folyadékkristály szilíciumhordozón elnevezésű LCOS volt 2004 legnagyobb ígérete, mert egy ideig úgy tűnt a félvezetőgyártás egyik óriása fölös kapacitásaival beszáll az ilyen képmodulátorok gyártásába, de aztán az Intel törölte ilyen irányú terveit. Ennél is meglepőbb, hogy a márkaátalakulást bejelentő Philips is bezárta európai LCOS gyártóbázisát, és felhagyott az MDHVTV-k gyártásával. Kisebb amerikai gyártók mellett maradt a JVC, mely D-ILA képmodulátorával egyelőre még nem alkotott maradandót, és a Sony, mely jövőre kezdi el árulni az SXRD technológiájú (ez is LCOS), 178 centis (70”) óriás MDHVTV-jét 1920×180 pixel felbontással.

Egyelőre a hazai MDHVTV kínálat nem túl széles, leginkább az LG, a Samsung, a Sony és a Thomson választékában találni ilyen modelleket. (Lásd Sony KF-50SX300Kés Thomson 50DLY644).
USA_nagykepernyos_piac.jpg
A leglátványosabb növekedést idén az MDHVTV-k értékesítése mutatta. Különösen a harmadik és feltehetően az utolsó negyedév eladási adatai kimagaslóak. Az USA-ban elkelt nagyképernyős (76 cm vagy nagyobb képátlójú) képmegjelenítők bevételi rangsorában idén átvette a vezetést a 2003-ban még legtöbbet hozó plazmától. Csak az idei második és harmadik negyedévet összehasonlítva több mint 100%-al növekedett az eladott MDHVTV-k értéke (Lásd a grafikont). Jellemző, hogy a Quixel Research által megkérdezett potenciális vásárlók 56%-a inkább egy 127 centis (50”) HDTV kompatibilis MDHVTV-t venne és csak 44%-uk (többségükben nő) választaná a 107 cm (42”) képátlójú EDTV plazma TV-t ha mindkettő ugyanannyiba kerülne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .