A 21st Century Fox Disney általi felvásárlásával nyernek a fogyasztók?

A Disney megerősítette a 21st Century Fox 52,4 milliárd dolláros (kb. 14.000 milliárd Ft) felvásárlását, mellyel megszerzi az Avatar és az X-Men filmek franchise jogait, valamint a National Geographic és a Sky tévéhálózatokat.


Amennyiben az üzletet jóváhagyják a The Walt Disney Company felvásárolja a Fox Broadcasting-tól megszabadított 21st Century Fox-ot, így a 6 nagy hollywoodi filmstúdióból csak 5 marad.

Az elmúlt 11 évben a Disney vezérigazgatója, Bob Iger már megszerezte a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm stúdiókat és velük együtt olyan alkotások franchise jogait, mint a Játékháború (Toy Story), a Szörny Rt. (Monsters Inc), a Bosszúállók (Avengers) és természetesen a Csillagok háborúja (Star Wars). A legutóbbi akvizíció viszont nagyobb jelentőségű, mert a Disney a 21th Century Fox filmstúdió és néhány tévéhálózat mellett megszerzi az Avatar, az X-Men és A Fantasztikus Négyes (Fantastic Four) jogait is, ráadásul teljes jogot szerez a Star Wars IV: Egy új remény című epizódja felett is, ami azt jelenti, hogy teljes lesz a Star Wars franchise feletti irányítása.

A Disney tulajdonába kerül A Simpson család (The Simpsons) és az X-akták (X-Files) filmek jogai, valamint a National Geographic, a Sky és a Star TV televíziós hálózatok is. Ezenkívül többségi irányító részesedést (60%) szerez a Hulu streaming szolgáltatásban is.

A megállapodás értelmében a Disney 52,4 milliárd dollárt (kb. 14.000 milliárd Ft) fizet az összes részvényért.

A Disney úgy véli, az ügylet előnye a fogyasztók számára az lesz, hogy lehetőség nyílik „az X-Men, a Fantasztikus Négyes és a Deadpool egy fedél alatti összehozására a Marvel családdal, és egymáshoz kapcsolódó karakterek és történetek gazdagabb, összetettebb világait megalkotni”.

A Walt Disney World Resort területén egyébként már korábban felépült egy Avatar-élménypark.

A Netflix dominanciáját megtörendő a Disney 2019-ben saját streaming szolgáltatást indít. Ez korábbi filmek és TV sorozatok mellett új produkciókat is kínál majd, köztük egy új Star Wars trilógiát és egy új Star Wars TV szériát. Ezenkívül egy a Szörny Rt. univerzumon alapuló tévésorozat is készül. A 21th Century Fox tartalomkínálata csak tovább erősíti majd az új streaming szolgáltatás katalógusát, és nem mellékesen négy további Avatar film van készülőben.

A felek várakozása szerint az ügylet 2018 júniusáig lezárul, ha a szabályozó hatóságok jóváhagyják.

Nem mellékes, de a 21th Century Fox az egyetlen a hollywoodi stúdió közül, mely nem jelentet meg otthoni kiadásban filmeket Dolby Vision HDR formátumban, sőt annak alternatívájaként a Samsunggal és a Panasonickal szövetkezve  a HDR10+ formátumot támogatja. A Disney irányításával ez most megváltozhat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .