8K Association: tovább frissül a 8K TV specifikáció

A 8K Association – melyhez az Amazon Prime Video is csatlakozott – 2022-től érvényes 8K TV specifikációja új dekódolási követelményekkel, képminőségi mutatókkal és a HDMI 2.1 ALLM és VRR játékfunkciókkal egészül ki.


Az LG és a Sony kivételével szinte az összes nagyobb tévégyártó (Hisense, Panasonic, Philips (TPV), Samsung, TCL és legújabban a Changhong) tagként támogatja a 8K ökoszisztéma népszerűsítésére létrejött a 8K Association (8KA) szövetséget. A szervezet idén indult 8K Association Certified minősítési programja 8K TV-kre vonatkozó teljesítményspecifikációját legutóbb januárban erősítette meg.

8K Association Certified

A CES 2022 kiállítást megelőző 8KA bejelentés szerint: „A hatásos nagy-képernyős teljesítményt biztosító felbontásra, fénysűrűségre, szín- és csatlakoztatási szabványokra vonatkozó meglévő követelmények mellett a 8K Association Certified logó program mostantól a videodekódoló szabványok szélesebb körét ismeri el, ami elősegíti a 8K streaming tartalmak  még elterjedtebb elérhetőségét.”

A teljes 8K TV teljesítményspecifikációt nem tették közzé, ezért egyelőre nem tudni, hogy mely 8K videotömörítő formátumok kerültek még be a feltehetően már eddig is előírt AV1, és VVC mellé.

Az átdolgozott specifikáció új játékmódra vonatkozó követelményeket is tartalmaz, melyek között ott a HDMI 2.1 interfészen keresztüli automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM) és változó frissítési gyakoriság (VRR), tekintve, hogy  „a 8K TV-ken való játék várhatóan a felhasználás fontos esete lesz” a jövőben.

Ezek mellett a 8KA vizsgálja az Ambient Contrast Ratio (ACR), azaz a környezeti kontrasztarány használatát, ami „új módon segít biztosítani a jó képminőség-teljesítményt különböző környezeti fényviszonyok mellett”.

A szövetség által javasolt ACR teszt a TV fényvisszaverését méri egy tesztábrával fényes és gyenge megvilágítási körülmények között és mindkét esetre teljesítményszinteket határoz meg, amit a TV-nek teljesítenie kell.

KG Lee, a technológiai munkacsoport elnöke a közleményben azt mondja: „Több mint egy éve tárgyaljuk az ACR-t, mint új elemet és végül bekerült a V2.1.0-ba. Bár az ACR specifikáció teljesítése most opcionális a tanúsításhoz, a tagok kötelesek az adatokat megadni, hogy optimalizálni tudjuk a megfelelési/kizásárási kritériumot egy jövőbeli kötelező követelményhez.”

A 8KA eddig már 14 TV széria több mint 80 modelljének adta meg tanúsítványt. Ezek listája itt található.

A 8KA közleménye azt is megerősíti, hogy a tartalomgyártó Amazon Prime Video és 4by4, az Underwriter Laboratory (UL) teszteléssel foglalkozó szolgáltató és a tévégyártó Changhong csatlakozott a szövetséghez. Az Amazon Prime Video csatlakozása talán arra utalhat, hogy a  streaming szolgáltató 8K tartalmakkal készül bővíteni kínálatát.

Chris Chinnock, a 8KA ügyvezető igazgatóját idézve: „A 8K Association felkarolja ezen új tagvállalatok céljait, és munkacsoportjaival azon dolgozik, hogy elősegítse azokat az iparági fejlesztéseket, amelyek a 8K streaming szolgáltatásokhoz vezethetnek.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .