8K és virtuális valóság (VR) közvetítés is lesz a riói olimpiáról

1. Oldal

A 2016-os Rio de Janeiro-i nyári olimpiai játékok egy részéről Japánban 8K felbontású, más országokban virtuális valóság (VR) közvetítés is lesz, valamint teszteket végeznek a széles színtartománnyal és a nagy dinamikatartománnyal is.
Korábban is zajlottak már kísérleti televíziós közvetítések 8K, pontosabban Super Hi-Vision/UHDTV formátumban. Négy éve a londoni olimpia eseményeiről láthattak ilyet a nézők nyilvános helyeken felállított képernyőkön az Egyesült Királyságban, Japánban és az Egyesült Államokban (az alábbi kép ezt örökítette meg), a 2014-es foci VB-ről pedig 8K felvétel készült.

Super_Hi-Vision.jpg
Idén azonban már nemcsak bizonyos sporteseményekről lesz ilyen közvetítés. A játékok összesen 7.000 órás műsorfolyamából 130 órányit fog 8K felbontásban felvenni az Olympic Broadcasting Services (OBS), köztük a nyitó és záró ceremóniák valamint az úszás, a judo, az atlétika, a kosárlabda és a futball élő közvetítéseit. Eddig Japán az egyetlen ország, amely megerősítette, hogy terveinek megfelelően sugározni is fogja a 8K műsort, amit valószínűleg köztereken elhelyezett nagy képernyőkön lehet majd látni. Az OBS a 8K adásokat 22.2 csatornás hanggal kíséri.

A 8K műsorból lekonvertálással 4K anyag is készül, ami úgy tűnik csak tesztelési és értékelési célokat szolgál. Emellett az OBS a széles színtartományú és a nagy dinamikatartományú videóval is végez kísérleteket. A teljes 7.000 órányi műsort HD felbontással és 5.1 surround hanggal készítik el.

Az olimpiai játékok történetében először a sportesemények egy részét virtuális valóságban (VR) is élvezhetővé teszik azoknak, akiknek van saját VR szemüvegük, bár az még megerősítésre vár, hogy mely szemüvegek lesznek támogatottak.

A VR anyag élő közvetítésként és videó bitfolyamként lesz elérhető. A VR tartalmat nemcsak azok láthatják majd, akiknek van VR szemüvegük, mert a YouTube és mások már lehetővé teszik a 360 fokos videók nézését hagyományos 2D képernyőn is.

Kapcsolódó linkek:

LG 98UH9800: rövidesen kapható a 8K TV
Kész a teljes specifikációjú 8K Super Hi-Vision lézer vetítő
Nem lesz 4K közvetítés a riói olimpiáról?
A foci VB-ről 8K felvétel is készül
Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .