Nem lesz 4K közvetítés a riói olimpiáról?

1. Oldal

Egyre több 4K Ultra HD TV-t kínálnak a gyártók, úgyhogy nagy szükség lenne hozzájuk nézhető tartalomra, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2016-os riói olimpiáról egyelőre nem tervez 4K TV műsorsugárzást.
Év végére lesznek már Ultra HD Blu-Ray lemezek és lejátszók, a Netflix nagydinamikájú 4K tartalmakat is kínál 2015-ben, vagyis bővül a 4K Ultra HD tartalomkínálat. Nagy lökést adhatna az új technológiának, ha a következő jelentős sport világeseményt már széles nézői kör számára közvetítenék 4K felbontásban, mert a tavalyi foci VB mérkőzéseiről csak kísérleti UHDTV közvetítés zajlott. Ez a sportesemény azonban egyelőre úgy tűnik nem a jövő évi nyári olimpia lesz.

4K_UltraHD_TV.jpg
Yiannis Exarchos, az Olympic Broadcast Services (OBS) vezérigazgatója a The Hollywood Reporter cikke szerint, azt mondta, hogy „nincs igény jogtulajdonosaink részéről a 4K-ra”, majd így folytatta: „A végső szót a műsorszolgáltatók mondják ki”.

Ez az utolsó mondat arra utal, hogy esetleg változhat a helyzet, ha az olyan nagy műsorszolgáltatók, mint a BBC és az NBC felgyorsítják 4K műsorterjesztési terveik megvalósítását. Most ugyanis kétséges, hogy az említettek készen állnának a UHDTV-re 2016 nyarára.

Az OBS tovább dolgozik viszont az NHKjapán műsorszóróval annak 8K formátumán, amit Japánon kívül valószínű senki nem fogja látni, de ott viszont már 2016-ban az a 8K műsorsugárzás elindítását tervezi.

Az OBS a 4K közvetítés helyett az okostelefonos virtuális valóság technológiát vizsgálja, amit a 2016-os nyári játékokon tesztelnének.

Kapcsolódó linkek:

Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról
Netflix: már nagydinamikájú 4K tartalmak is lesznek 2015-ben
A foci VB-ről 8K felvétel is készül
Nemcsak a foci VB döntőjéről lesz UHDTV közvetítés
Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .