A foci VB-ről 8K felvétel is készül

1. Oldal

Az ismert, hogy a FIFA 2014-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseiről lesz 4K UHDTV felvétel és talán élő közvetítés, de most az is megerősítést nyert, hogy néhány meccsről 8K tesztfelvétel is készül a japán NHK közreműködésével.

Az NHK japán műsorszóró társaság a 8K Super Hi-Vision televíziózás úttörője már bejelentette, hogy 2016-ban elindítja a 8K műsorsugárzást, hogy aztán a 2020-as tokiói olimpiát már az utóbbi formátumban közvetíthessék.

NHK_8K_kamerák.jpg
A FIFA televíziós ügyekért felelős vezetője Niclas Ericson egy interjúban többek között azt közölte, hogy a foci VB mérkőzéseinek 4K UHDTV közvetítése mellett az NHK-val 8K felbontású műsor elkészítésén is dolgoznak. Néhány meccsről készül majd ilyen felvétel, de egészen más kameraelrendezéssel, mert csak néhány ilyen áll rendelkezésre. Ez azt is jelenti, hogy a 8K kamerák képe lekonvertálható lesz 4K-ra, és ezek a képek felhasználhatóak lesznek a 4K produkció számára.

A Super Hi-Vision/UHDTV formátumú kép megjelenítésére egyenlőre csak speciálisan kialakított vetítőhelyeken lenne lehetőség, de erre a Londoni Olimpia esetében már volt példa. A 8K felbontású felvételek viszont valóban felhasználhatóak lehetnének például digitálisan nagyított közelikhez.

A Sony és a FIFA által tervezett 4K felbontású UHD közvetítés néhány brazil nézőhelyre eljut majd, de arról még mindig folynak a tárgyalások, hogy Ázsia, a Közel-Kelet és Európa műsorszolgáltatói számára lesz-e 4K „világ közvetítés”.

Kapcsolódó linkek:

Nemcsak a foci VB döntőjéről lesz UHDTV közvetítés
Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást
M4K néven Ultra HD TV tesztadást indíthat az MTVA
Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint
A 2014-es FIFA VB döntőről biztos lesz UHDTV közvetítés
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .