Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban

1. Oldal

A BBC részleteket közölt az Olimpia nyilvános kísérleti Super Hi-Vision/UHDTV közvetítéséről, aminek technológiáját az NHK-val együtt fejlesztették ki, és képminőségére jellemző, hogy a kép felbontása a hagyományos HDTV 16-szorosa.


UHDTV_london.jpgAz előzetes híreknek megfelelően Super Hi-Vision/UHDTV közvetítés is lesz a 2012-es Londoni Olimpiai Játékokról, ami már a sportesemény megnyitása előtt július 23-án elkezdődik és az augusztus 12-ei záró ceremóniával ér véget. A BBC három helyszínen teszi nyilvánosan nézhetővé a kísérleti közvetítést: a BBC londoni központjában, a Bradford városában a Nemzeti Médiamúzeumban (National media Museum) és a BBC Pacific Quay épületében Glasgowban. A jegyeladás helyben történik.

A japán nézők az NHK jóvoltából Tokióban és Fukushimában, az amerikaiak Washington DC-ben felállított óriásképernyőkön láthatják majd a londoni eseményeket csúcsminőségben.

A BBC és az NHK építik az olimpiai játékok bemutatására szolgáló speciális nyilvános teátrumokat, amelyek képernyőjén 7.680 x 4.320 pixel formátumban jelenik meg majd a kép, és 22.2 csatornás hangsugárzó rendszer szolgáltatja majd a sokcsatornás hangot. Közvetíteni fogják a játékok nyitó- és záróünnepségét, a férfi 100 m-es síkfutás döntőjét az olimpiai stadionból, továbbá sporteseményeket a vizes sportoknak otthont adó Aquatic Centre-ből, a kosárlabda mérkőzések helyszínéről a Basketball Arena-ból, és a pályakerékpáros versenyeket lebonyolító Velodrome-ból.

Tim Plyming a BBC projektvezetője – aki szerint a Super Hi-Vision olyan mintha a néző az eseményt a való életben látná – a BBC blogján közli, hogy vadonatúj Super Hi-Vision kamerát és mikrofonokat fognak használni, amik egy speciálisan átalakított külső közvetítő kocsihoz kapcsolódnak. Ezeket a berendezéseket mind Japánból szállították, ahol együtt dolgoztak azok összeépítésén. Eközben a BBC televíziós központjának K+F szakértői csapata az NHK technikai szakembereivel együtt azon dolgozik, hogy létrehozzák az első olimpiai Super Hi-Vision produkciós stúdiót.

Az olimpiai játékok egyébként mindig is remek lehetőséget nyújtottak az új televíziós technológiák kipróbálására. A legtöbben nem emlékezhetnek rá, de a BBC volt az első műsorsugárzó, mely élő közvetítést sugárzott, mégpedig éppen a legutolsó 1948-as Londoni Olimpiáról. 1968-ban a Mexikói Olimpia volt az első elő színesben továbbított jelentős sportesemény. A Los Angelesi 1984-es olimpián pedig először kísérletezett a BBC nagy-felbontású kamerákkal. Most pedig a 2012-es Londoni Olimpia lesz az első sportesemény a világon, amit Super Hi-Vision/UHDTV rendszerben közvetítenek a világon egyedülálló berendezéseket használva.

Kapcsolódó linkek:

UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
NHK és JVC fejlesztésű 120 kép/sec Super Hi-Vision vetítő
Panasonic és NHK 8K felbontású plazma képernyőóriás
Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához
IFA 2011: Sharp Super Hi-Vision 8K4K LCD képernyő demó
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .