A BOE bemutatta a világ első 140 centis AMQLED képernyőjét

A kínai display panelgyártó BOE fejlesztésének eredménye a világ első 140 centis (55 hüvelykes) 4K felbontású QD-LED vagy valódi QLED (AMQLED) képernyője.


A BOE sajtóközleménye és a PJTime képes beszámolója alapján a kínai display panelgyártó nemrég a nyilvánosság elé tárta első 140 centis (55 hüvelykes) 4K felbontású aktív mátrix kvantumpontos fénykibocsátó diódás (AMQLED) képernyőjét, ami a világon az első ilyen. Ez egy újabb mérföldkő a displaygyártó év elején elindított technológiai fejlesztése terén, melynek célja az elektrolumineszcens kvantumpontokon alapuló nagy felbontású kvantum-fénykibocsátó diódás (QLED) képernyő.

A félreértések elkerülése érdekében: napjaink QLED TV-i szokványos LCD TV-k, a BOE AMQLED képernyőjében viszont elektrolumineszcens QLED-ek, azaz kvantumpontok halmazából álló pixelek működnek, amelyek elektromos feszültséggel gerjesztve saját fényt bocsátanak ki az OLED-hez és a mikro LED-hez hasonlóan. A „valódi” saját fényt kibocsátó QLED gyakori elnevezése még a QD-LED, az EL-QLED, az ELQD és a QDEL.

A BOE sajtóközleményének magyarázata szerint: „A kvantumpont technológia utat nyitott magának a display termékekbe, köztük a fotolumineszcens kvantumpont-alapú háttérvilágítás egységekbe (QD-BLU) és az elektrolumineszcens AMQLED-br. Az AMQLED képernyők nem igényelnek háttérvilágítást, ehelyett a kvantumpontok áram gerjesztésére maguk bocsáthatnak ki fényt. Az AMQLED képernyők számos előnyt mutatnak, mint a saját fénykibocsátás, a széles színskála és a hosszú élettartam, melyek a kvantumpontos képernyők fejlesztési trendjét mutatják.”

A BOE közlése szerint „a világelső” 140 centis (55 hüvelykes) 4K AMQLED képernyő felbontása 3.840 x 2.160 képpont, 119% NTSC színtér reprodukálására képes, kontrasztaránya pedig 1.000.000:1.

A kínai display panelgyártó magát „a kvantumpontos elektrolumineszcens kutatás és fejlesztés terén a világ vezető szereplőjének” tartja. 2017-ben a cég már bemutatott egy 13 és egy 36 centis (5 és 14 inch) valódi „elektrolumineszcens” QLED display prototípust, amelyeket a QLED képernyők tömeggyártására ideális módon, tintasugaras nyomtatással állítottak elő.

Az egyelőre nem világos, hogy a BOE által most bemutatott AMQLED képernyő több-e mint egy prototípus. Mivel annak sorozatgyártásáról még nincs szó, ezért a valódi QLED TV-kre feltehetően még néhány évet várnunk kell.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .