A kínai BOE bemutatta a világ első valódi QLED képernyőit

1. Oldal

A SID Display Week 2017 kiállításán mutatta be a BOE 13 és 36 centis (5 és 14 inch) 320 x 240 illetve 960 x 540 képpont felbontású valódi „elektrolumineszcens” QLED display prototípusát.


Az OLEDnet.com számol be a kínai BOE által előállított prototípus képernyőkről, amelyeket a The Socíety for Information Display (SID) Display Week 2017 kiállítás közönsége láthatott. Ezek tehát nem a Samsung által QLED-nek titulált fotolumineszcens QDEF (Quantum Dot Enhancement Film) LCD technológiát, hanem az elektrolumineszcens kvantumpötty anyagok alkotta microLED-ek QD-LED technológiáját alkalmazzák.

BOE_QPED_prototipusok.jpg
A két prototípus display egyike a mobiltelefonokhoz való 13 centis (5 inch) 320×240 (80 pixel/inch) felbontással és alacsonyhőmérsékletű vékonyréteg tranzisztorokkal (LTPS TFT), a másik a laptopokban használatos 36 centis (14 inch) 960×540 (80 pixel/inch) felbontással és oxid vékonyréteg tranzisztorokkal.

A valódi QLED képernyők előállítása ugyanakkor azt is jelzi, hogy a BOA valószínűleg nem áll messze attól, hogy OLED TV paneleket gyártáson kínai TV márkák számára. Szakértők szerint ugyanis, aki nem tud OLED-et, az nem tud QLED-et sem előállítani, ugyanis az utóbbihoz az előbbi technológiáira van szükség.

A BOA szerint „A meglévő OLED struktúrához a szerves anyagok helyett szervetlen anyagokat felhasználva a QLED display növeli a megbízhatóságot és jobb színskálát kínál, mint az OLED. A 100%-ig tintasugaras nyomtatáson alapuló QLED a gyártási költségmegtakarítás és a tömeggyártás tekintetében jobb, mint a gőzöléses OLED.”

Az LG Display jelenleg az OLED TV panelek előállításához a gőzölésen alapuló gyártási technológiákat alkalmazza, de sok más céghez hasonlóan már próbálkozott a tintasugaras OLED gyártási technikáival, és várhatóan idén el is indítja a nyomtatásos OLED panelgyártást.

Az iparág várakozásai szerint még több mint 5 évig kell várni a tömeggyártású QLED képernyőkre.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről (Frissítve)
Az első kínai OLED TV panel az új Skyworth TV-kbe kerül
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
LG: 2017-ben indul a nyomtatásos OLED panelgyártás
Az OLED-nél és a QDLED-nél is jobb lehet a PeLED
10K felbontású 2,1 méteres LCD képernyő a kínai BOE-től
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .