A Dolby is 3D Blu-ray Disc technológián dolgozik

1. Oldal

A hangtechnológiáról ismert Dolby Laboratories Inc. most a 3D képtartalmú szórakoztatás otthonokba való eljuttatásán munkálkodik egy saját kódolási technológiával, amit Blu-ray lemezeken tárolt filmeknél lehet használni.

Dolby_logo.jpg
A Dolby már tartalomszolgáltatókkal tárgyal 3D technológiájával kódolt Blu-ray filmek előállításáról, ugyanakkor azon is dolgozik, hogy azt 3D videojátékoknál is alkalmazhassa.


Számos versenytárs, köztük a Panasonic és a TDVision Systems munkálkodik már 3D filmek Blu-ray lemezen való tárolásán, és gyakorlatilag a teljes elektronikus szórakoztatóelektronikai iparág dolgozik azon, hogy elkerülhető legyen egy a Blu-ray és HD DVD közöttihez hasonló 3D formátumháború.

A Dolby annyi előnyt élvez, hogy a digitális 3D mozik meghatározó berendezés-szállítójaként már 2007-ben bemutatta technológiáját, és 24 ország több mint 400 vetítőtermében használják is azt, így rengeteg tapasztalattal rendelkezik a szakterületen.

A Dolby házi 3D technológiáját úgy fejlesztette ki, hogy a nézőknek ne kelljen további hardvert vásárolniuk, s az bármely 3D képmegjelenítésre alkalmas TV-vel – ilyeneket jelenleg például a Mitsubishi és a Samsung kínál – és egy szabvány Blu-ray lejátszóval működjön. A legtöbb 3D (sztereoszkópikus) képmegjelenítéshez szükség van egy speciális szemüvegre, mely lehet egy egyszerű polarizált üveges változat, vagy egy költségesebb vezérelt gyors redőnyzáras kivitel. A Dolby elmondása szerint technológiájuk bármely a TV gyártók által választott szemüveget támogat.

Az otthoni 3D fejlődését jelentősen lassítja, hogy nincs még egységes technológiai szabvány. Az SMPTE, a Blu-ray Disc Association (BDA) és a Consumer Electronics Association (CEA) azonban már dolgoznak a 3D otthoni szórakoztatás szabványosításának módjain. A Dolby állítólag múlt szeptemberben már bemutatta technológiáját az SMPTE-nek, és „nagyon pozitív visszajelzést kapott”. A cég azt is hozzátette, hogy 3D megközelítése visszafelé teljesen kompatibilis, és semmilyen jelenleg használt szabványt nem érintenek.

Kapcsolódó linkek:

A Panasonic Blu-ray Disc szabványt javasol a 3D képtárolásra
A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon
3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .