A házi-mozi helyiség optimális méretarányai

Az optimális méretarányok

Az alábbi cikk azoknak szól, akik egy külön helyiségben működő házi-mozit szeretnének, és a szoba vagy terem méretarányainak gondos megválasztásával csökkenteni kívánják az úgynevezett „állóhullámok” hangélményt rontó nemkívánatos hatását.
Ha megfelelően választjuk meg a lehallgatásra szolgáló helyiség méretarányait, akkor az állóhullám rezonanciák egyenletesebb eloszlásával azok kevésbé erősítik egymást, és a magas és alacsony hangnyomású zónák annyira eloszlanak a térben, hogy kielégítő mélyhangokat kaphatunk.

Ha tehát valaki építéskor, átépítéskor házi-mozi helyiséget készül kialakítani, akkor az alábbi méretarányokat megtartva számíthat rá, hogy az állóhullámok kevésbé fognak gondot okozni.

szoba_aranyok.jpg
A fentiek természetesen a téglatest alakú terekre érvényesek, melyek építészeti kialakítás szempontjából célszerűek. Az állóhullámok hatásának kiküszöbölése és más akusztikai szempontok szerint viszont az enyhén trapezoid esetleg ötszög alaprajzú, vagy bármely más, a párhuzamos visszaverő felületektől mentes térkialakítás sokkal kedvezőbb. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a tér a lehallgatási irányra nézve (sőt surround lehallgatás esetén minden kitüntetett irányban) szimmetrikus maradjon.

Az állóhullámok és minden más visszaverődésből adódó akusztikai probléma elkerülése érdekében, azonban mindenképpen szükség van a mélyhangok csillapítására. Erre szolgálhatnak különböző mélyhang csapdák, membrán konstrukciójú csillapítók, vagy a házi-mozi céljának megfelelően felépített belső burkolati fal, mennyezet illetve padló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..