A nagyágyúk

JVC DLA-HX1Bár többségünknek nem lehet például saját luxusautója, azért még élvezettel beszélünk róluk. Természetesen a házi-mozi projektorok között is vannak olyan modellek, melyek a vastagabb pénztárcájú felhasználóknak készülnek.
D-ILA. Talán kevéssé ismerős ez a betűszó, ami egy digitális képmegjelenítő technológiát takar és a JVC saját gyermeke. A Sony Qualia-004 SXRD paneljéhez hasonlóan ez is egy reflektív (fényvisszaverő) technológia.

Jól ismert az a jelenség, amikor egy LCD projektor képét közelről megnézzük: pontosan láthatók a képet alkotó képpontok határvonalai, azaz a folyadékkristály panel celláit elválasztó rés. Ráadásul mivel minden egyes képponthoz egy-egy kapcsolótranzisztor is tartozik, ezért az is elfoglal némi helyet. Mivel ezek az LCD panelek a fényt áteresztve működnek, így elég nagy fényveszteséggel kell számolni (a cellák közti rés és a tranzisztorok mind-mind „haszontalan” felületet alkotnak, melyek létrehozzák a TFT LCD panelek alkotta képek látható „rácsozatát” az un. „csirkehálót”).

A D-ILA chip felépítése
A D-ILA chip felépítése


Ennek a problémának a kiküszöbölésére válaszul találta ki a JVC néhány éve a D-ILA (Digital Direct Drive Image Light Amplifier) technológiát. Itt az egyes pixelek vezérlő elektronikáját, a fényt moduláló folyadékkristály réteg mögé helyezték el, mely egyben fényvisszaverő felület is. Erről az adott pixelnél megfelelő módon polarizált folyadékkristály esetén visszaverődik a fény. Az ezzel a technológiával alkotott képen nincs „rács” effektus, a felület fényhasznosításának mértéke eléri a 93%-ot, s a nagy fényerejű kontrasztos kép különösen videojel esetén hozza ki a technológia előnyeit.

A D-ILA vetítő felépítése
A D-ILA vetítő felépítése


A legújabb JVC DLA-HX1U1840 kifejezetten házi-mozi célra szánt vetítő, mely a DLA-SX21 projektorból „nőtt ki”. A három D-ILA chip (alapszínenként egy-egy) felbontása egyenként 1400×788 pixel (valódi 16:9 képarányú). Az 1000 ANSI lumen fényerőről és a 800:1 kontrasztról egy új optikai egység gondoskodik, melyben 250W-os UHP mercury lámpa szolgáltatja a megfelelő fényt .

JVC DLA-HX1U
JVC DLA-HX1U


A technológiából fakadóan remegéstől és „szivárvány-hatástól” mentes kép kimagasló színvisszaadását és a 10 bites gammakorrekciónak köszönhető árnyalatgazdagságot tovább javítja a JVC DIST (Digital Image Scaling Technology) progresszív képfrissítési és képskálázási algoritmusai, melyek révén a HDTV (720p, 1080i, 1080/24sF~30sF) ill. DVD képek nagyfelbontásban jelennek meg a vásznon.

A DLA-HX1-en természetes a <bDVI-D> digitális videó interfész (HDCP kompatibilis)

A DLA-HX1U csatlakozó mezője
A DLA-HX1U csatlakozó mezője


A hárommillió forintos ár talán ki is lóg egy kicsit – lefelé – a mezőnyből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .