A Netflix vezére szerint 2030-ra vége a TV műsorterjesztésnek

1. Oldal

Reed Hastings a Netflix vezérigazgatója úgy hiszi, hogy 15 év múlva a tévésorozatokat, filmeket és egyebeket nem a mai TV műsorterjesztésen keresztül nézzük, mert az olyan, mint a ló, ami addig volt jó, amíg nem volt autó.


Ma még többnyire tévécsatornákat nézünk, ahol hagyjuk, hogy mások döntsék el, mikor mit nézünk. De ez az elkövetkező két évtizedben meg fog változni, legalábbis ezt hiszi Reed Hastings a Netflix feje. Sőt, úgy véli, hogy 2030-ra vége a mai értelemben vett TV műsorsugárzásnak, műsorterjesztésnek.

Netflix_Reed_Hastings.jpg
„Ez tudod olyan, mint a ló. A ló jó volt, amíg nem volt autó” idézi a Hollywood Reporter a vezérigazgató által egy konferencián elmondottakat, amit így folytatott: „A TV műsorterjesztés kora valószínűleg 2030-ig tart”.

Hastings nyilvánvalóan nem arra utalt, hogy eltűnnének TV-k képernyőjéről az élő, például sportesemények közvetítései, de úgy véli, hogy a mai úgynevezett lineáris TV műsorfolyamok – vagy TV csatornák – a maguk heti műsorrendjükkel megszűnnek.

A Netflix ezt úgy igyekszik elérni, hogy folytatja a saját eredeti TV sorozatok, dokumentumfilmek gyártását, sőt 2015-ben debütál az első játékfilm is, a Netflix produkciójában. Hastings úgy véli, hogy a TV piac globális üzletté alakul át, ami megkönnyíti majd a Netflix számára a jogokkal kapcsolatos megegyezéseket, mert ma még minden országra külön-külön kell azokról tárgyalnia. A Netflix ugyanakkor már többször leszögezte, hogy nincs szándékában élő sportközvetítések adatfolyamait terjeszteni.

Azt az idő fogja eldönteni, hogy a dolgok Hastings elképzelései szerint alakulnak-e, de a Netflix az utóbbi években elég jól mérte fel a fogyasztói szokások változását. Jelenleg 57 millió előfizetővel rendelkező szolgáltatásához havonta több mint 1 millió új előfizető csatlakozik. A streaming video kölcsönző cég nemrég indította el szolgáltatását több európai országban és jövőre további jelentős bővülést tervez.

Kapcsolódó linkek:

PlayStation Vue: felhőalapú TV szolgáltatás indul az USA-ban
A Netflix jelentős bővülést tervez 2015-ben
Több európai országban is elkezd szolgáltatni a Netflix
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
Milyen TV-t vegyek? (2014.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .