A Panasonic is kiszervezi jövőre a TV panelgyártást

1. Oldal

A Panasonic a 2012-2013-as pénzügyi év végére tervezett átalakítása részeként több mint 10%-kal akár 40.000 fővel csökkenteni a munkaerő létszámát, a plazmagyártást részben áthelyezi Kínába és több LCD panel vásárlását tervezi külső gyártóktól.
Panasonic_Ohtsubo.jpgA Panasonic elnöke Ohtsubo Fumio bejelentése szerint a cél a létszám 350.000 főre csökkentse, az alkalmazottak aktuális száma azonban nem egyértelmű. A cég feltehetően most összesen 380.000 embert alkalmaz – 220.000-et a Panasonic maga, 60.000-et a Panasonic Electric Works és 100.000 dolgozik a Sanyo-nál – és az elkövetkező néhány évben ezek egy részének felajánlják az önkéntes előnyugdíjazást.

A vállalat korábban az „IT buborék” kipukkadása és a globális bankválság következtében 41.000 alkalmazottat már leépített és most várhatóan a legtöbb munkahelyet a tengerentúlon, feltehetően jórészt a japánon kívüli gyártásban, az egymást átfedő olyan ágazatokban, mint a fehér áruk és az adminisztrációban számolja fel. A tengerentúli létszámcsökkentés annak ellenére kiemelt fontosságúnak tűnik, hogy a Panasonic csökkentené függőségét a japán belföldi piactól és növelné exportpiaci értékesítései részarányát, mert az jelenleg kevesebb, mint a fele teljes eladásainak, és a cég célja az, hogy az elkövetkező két évben 55%-ra bővítse azt. Nyilvánvaló cél a Panasonic és a Sanyo egymást átfedő erőforrásainak felszámolása is, és ennek megfelelően felülvizsgálják a cégcsoporton belüli párhuzamos üzleti tevékenységeket, és megfontolják azok felszámolását vagy külső cégeknek történő átadását.

A cég annak ellenére, hogy óriási himeji üzemében még csak most kezdte el a termelést teljes kapacitással a TV üzletág jövedelmezőségének javítása érdekében több LCD panelt vásárol majd külső beszállítóktól. Egyik amagasaki plazma komplexumban lévő gyártósorát pedig áttelepíti Kínába.

A cég azokra a panelméretekre kíván összpontosítani, amelyekben termékei legversenyképesebbek, és sajátos funkciókkal rendelkező modellek bevezetésével javítja a kész televíziók jövedelmezőséget, miközben fokozza a Japánon kívüli termelést.

A Japánt ért legutóbbi földrengés és szökőár ellenére a vállalat ismét nyereséges, a 2010-2011-es pénzügyi év végével 74,2 milliárd jen (kb. 163 milliárd Ft) a nyeresége, míg 2009-2010-ben a nettó veszteség 103,47 milliárd jen (kb. 227 milliárd Ft) volt. A működési nyereség 60%-kal nőtt, a bevétel pedig 17%-kal közel 8.700 milliárd jenre (kb. 19.000 milliárd Ft).

Az év első három hónapjában mutatkozó nettó 40,7 milliárd jen (kb. 89,3 milliárd Ft) vesztesége jobb, mint a 88,9 milliárd jen (kb. 185 milliárd Ft) veszteség 2010. ugyanezen időszakában, de a működési eredmény és a bevétel is csökkent. A cég azonban nem tett közzé előrejelzést erre az évre, ami arra utal, hogy óvatos a március 11-i földrengés miatt.

A vállalat céljai között szerepel az úgynevezett „V-Products” elnevezésű, különböző országokban végzett életmódkutatásokra alapuló termékek fejlesztése. Ezeknek a termékeknek a célja, hogy győzelmet arassanak piaci szegmensükben és Ohtsubo Fumio szerint „demonstrálni fogják a Panasonic minőség és felhasználó-barátság iránti elkötelezettségét, de a megcélzott piacokon szükségtelennek tartott funkciók nélkül.”

Kapcsolódó linkek:

A Philips átadja TV üzletágát egy hongkongi cégnek
Panasonic: 2011-es sajtóbemutató központban a 3D TV-kkel
A Sharp is tajvani partnerrel gyártat kisebb LCD paneleket
Sok LCD TV-ben nem márkája által gyártott panel működik
Sony: tajvani LCD panel épül majd a Bravia HDTV-k felébe
A Sanyo márkanév alapvetően megszűnik 2012 áprilisáig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .