Panasonic: 2011-es sajtóbemutató központban a 3D TV-kkel

1. Oldal

A Panasonic budapesti sajtórendezvényén bemutatott termékek között az új 3D NeoPlasma plazma TV-k és IPS Alpha paneles LED LCD TV-k vitték a prímet, amelyek képminősége első látásra tényleg ígéretes.

A Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep által rendezett sajtóbemutatón először kerültek idehaza is mustrára a cég új 3D NeoPlasma technológiájú plazma TV-i és LED megvilágítású IPS Alpha paneles LCD TV-i.

A plazma TV-k vezető gyártójaként a Panasonic folyamatosan fejleszti a technológiát. A márka idei VT30, GT30, ST30 sorozatú 3D plazma TV készülékeibe, illetve a G30 sorozat nem 3D modelljeibe a megújult NeoPlasma technológiát alkalmazzák, ami számos tekintetben nyújt az eddiginél jobb teljesítményt és különösen a kép feketeszintjéhez tartozó fénykibocsátás minimalizálásában jelet előrelépést.

Panasonic_TX-P50VT30.jpg
A NeoPlasma technológia több finomításból áll. A plazmapanelek elektróda struktúrájának továbbfejlesztésével 15%-ot javult a fényhatásfok, ami amellett, hogy kevesebb energiával azonos képfényességet biztosít, hozzájárul a feketeszint fénykibocsátásának csökkentéséhez is. A subpixeleket elválasztó karcsúbb bordaszerkezet miatt jobb résarány azt jelenti, hogy az új modellek képernyője arányaiban nagyobb felületen világít. A gyorsabb foszforok is növelik az energiahatékonyságot és emellett csökken a kisülés lecsengési ideje is, ami élesebb mozgóképet tesz lehetővé 2D és 3D tartalmaknál egyaránt. A tovább javított fényvisszaverődés-gátló szűrők a képernyőt érő környezeti fénnyel szemben még jobb védelmet és mélyebb feketeszinteket nyújtanak.

Ami az új és a korábbi készülékek feketeszintjeit illeti, információk szerint az idei ST30 széria készülékeinek feketeszintje azonos a tavalyi G20/GT20 sorozat modelljeivel, az idei G30/GT30 modellek pedig a tavalyi V20/VT20 készülékek feketeszintjét produkálják. A várhatóan májustól kapható VT30 széria csúcsmodelljeinek feketeszintje körülbelül fele akkora, mint a 2010-es VT20 készülékeké, vagyis abba a mérési tartományba esik, mint a legendás Pioneer KURO plazma TV-ké. Ja, és még valami: állítólag az idei készülékek feketeszintje sem növekszik a kezdeti használatot követően a stabilizálás érdekében kompenzálva a fényerőt.

A sajtóbemutatón a TX-P50VT30 egy alig megvilágított szobában volt látható. Ilyen körülmények között persze nehéz lett volna megítélni, hogy milyen mély feketéket képes produkálni az utóbbi készülék, de kétségtelen, hogy meggyőzően részletesek voltak annak sötét árnyalatai, annak ellenére is, hogy a demonstráció során „THX” képbeállításban működő készüléken az Avatar Blu-ray 3D képének világosságszintje a képzáró szemüvegen át nézve eleve alacsonyabb volt. A kép színhőmérséklete és színegyensúlya viszont a szemüvegen át közel sem volt tökéletes. Nagy kár, hogy nincs gyárilag kalibrált beállítás a 3D képhez.

Az új NeoPlasma 3D plazmák néhány modellje egy viszonylag világos teremben is látható volt. Az új fényvisszaverődés-gátló szűrőknek köszönhetően a korábbiakhoz képest valóban kevésbé tükröződnek ezek a képernyők, de mivel még mindig egy edzett üveglap alkotja felületüket, ezért még mindig nem teljesen „vak sötétek” világítás mellett.

Ugyanebben a világos teremben a Panasonic 3D IPS Alpha paneles LCD TV-k modelljei is láthatóak voltak működés közben. Ezek képe a képzáró szemüvegen át nézve a sötét jelenetek árnyalati gazdagságát és a színvisszaadást tekintve alig különbözött a mellettük kiállított plazma TV-kétől.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 3D LCD TV-k is szerepelnek a 2011-es kínálatban
Panasonic: a 2011-es 3D plazma TV-k főbb jellemzői
Panasonic: a 2011-es Blu-ray Disc lejátszók jellemzői
Panasonic: 2011-es 3D TV-k VIERA Connect platformmal
A Panasonic a Pioneer KURO plazmatechnológia birtokában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .