A Canon kivásárolja a Toshibát a SED-ből, de így kérdéses a tömeggyártás

1. Oldal

A Toshiba 50%-os üzletrészének kivásárlásával megoldódik az USA-ban, a Nano-Proprietary Inc. által kezdeményezett SED szabadalmi vita a Canon számára.
A sokak által már nagyon várt, kiváló képminőségű és energiatakarékos működésű felületi-áramvezetéses elektron-emissziós képernyő, azaz angol elnevezése szerint Surface-conduction Electron-emitter Display (SED) történetének újabb fejezete veszi kezdetét.

Az épp a CES 2007 kiállítás előtt nyilvánosságra került szabadalmi vita, miszerint a texasi Nano-Proprietary Inc. és a Canon kötötti technológiai licenc-megállapodás nem terjed ki a Toshiba-ra is, megoldódni látszik.

A megoldás, hogy a Canon és a Toshiba megegyeztek, hogy január 29-i hatállyal előbbi megvásárolja utóbbi jelentős részesedését a kettejük által 2004-ben alapított SED Inc. vállaltban. Ezzel a Nano-Proprietary Inc. szabadalmi keresete, ami miatt a SED nem lehetett ott a CES 2007-en okafogyottá válik.

Az üzleti tevékenységet ezután teljesen önállóan végző Canon mindent megtesz annak érdekében, hogy a SED televíziók kereskedelmi forgalmazása a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhessen. A terv továbbra is az, hogy 2007. negyedik negyedévében Japánban piacra kerüljön a SED TV.

A SED panelek tömeggyártása azonban bizonytalan, mivel a Canon most „felülvizsgálja” a korábbi 180 milliárd yenes (kb. 300 milliárd Ft) beruházási értékű gyártókapacitás felépítésének tervét. A képernyőüzletbe elsősorban a fénymásolók és digitális kamerák iránti kereslet- és árcsökkenés miatt beszálló Canon kockázata a Toshiba kiszállásával jelentősen megnő. Elemzők szerint a tömeggyártásra vonatkozó új terv nélkül a Canon kénytelen lehet újragondolni növekedési terveit, és a SED-et felváltani valami másra. Elképzelhető egy olyan döntés, hogy inkább elvetik az új gyár tervét, minthogy a költséghatékonyság figyelembevétele nélkül ruházzanak be. A Canon mindenesetre bejelentette saját telephelyén „egy kisebb skálán” gyártja majd a képernyőket a japán piacon való megjelenéshez.

Az elnök marad a régi
Az elnök marad a régi


Kazunori Fukuma a SED Inc. jelenlegi, Toshiba által kinevezett elnöke marad a posztján, csak elhagyja eddigi cégét, miután a Canon alkalmazásában kerül. A két cég közötti megállapodásnak megfelelően átmenetileg a SED Inc. kölcsönveszi a Toshiba mérnökeit, hogy azok folytathassák megbízatásunkat, míg a Canon fel nem építi független panelüzletét.

A Toshiba azt is bejelentette, hogy a legyártott SED képernyők egy részét megvásárolja majd a Canon-tól, és saját nevük alatt hozzák forgalomba a SED HDTV-ket, miközben a Canon függetlenül léphet piacra saját TV-ivel. Ezzel elméletileg a jogi akadályokat is megkerülhetnék.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: a SED HDTV nem lesz látható a CES 2007-en
Az első nyilvánosan kiállított SED HDTV-k
Idén kezdi el építeni a SED TV gyártósort a Canon és a Toshiba
A Toshiba nem kíván 2006-ban megjelenni a SED TV-vel
SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött
Épül a Canon és Toshiba SED gyára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .