A Sky TV Box kész a 2016-ban induló UHD műsorok vételére (Frissítve)

1. Oldal

Az Egyesül Királyság előfizetéses műholdas szolgáltatója bemutatta új Sky Q Silver box médiavevőjét, ami alkalmas lesz a 2016-ban induló 4K Ultra HD műsorok vételére és sok másra is.


Frissítés, 2015. december 6:

A Sky Q nemcsak egy új TV box, de egy a korábbiaknál fejlettebb, a műholdas műsorsugárzás sávszélességét és az otthoni hálózaton át a csatlakozó eszközökhöz tartalmat továbbító rendszer.

SkyQ-hd.jpg
A rendszer központja az új Sky Q Silver vevődoboz, ami egy 2 TB-os merevlemezt, 12 tuneres vevőt tartalmaz, és négy csatornát tud egyszerre rögzíteni, de talán a legfontosabb, hogy kész a 4K Ultra HD műsorok vételére is. Ezeket a Sky 2016-ban indítja és nemcsak sportprogramok, de filmek és más szórakoztató tartalmak is lesznek a kínálatban.

A vevőegységen van két F csatlakozó, két USB port, egy kezdetben még nem működő HDMI 1.4 bemenet és HDMI 1.4b kimenet, valamint optikai digitális audiokimenet. A hálózati kapcsolat az Ethernet port vagy a kétsávos Wi-Fi-vel hozható létre. A készülék egy frissítést követően már HDMI 2.0 kimenetet HDCP 2.2 tartalomvédelmet és 2160p felbontású videót is kínál majd.

Lesz egy Sky Q Mini kliens doboz is merevlemez nélkül HDMI 1.4 kimenettel. Erre a hálózaton át élő illetve felvett tartalmak továbbíthatóak a fő vevőegységről. Ugyanezt kínálja a „Sky Q” alkalmazás mobil eszközökre, az új „Q Sync” funkcióval pedig letölthetőek felvételek a mobil eszköze, hogy azokat az otthoni hálózatra nem kapcsolódva is meg lehessen nézni.

Sky_Q_felhasználói_felület.jpg
Az új hardver teljesen új felhasználói felületén már szinte minden grafikus, képekkel minden tévéműsorhoz. A Bluetooth távirányítón a navigáció egy „trackpad” könnyíti meg. A Sky Q Apple AirPlay kompatibilis és más Bluetooth kompatibilis mobil eszközök megszólaltatására is képes.

A Sky Q rendszer és termékei 2016 elején kerülnek forgalomba az Egyesült Királyságban és Írországban.

2015. november 2:

Az új televíziós technológiák alkalmazásában korábban is élenjáró BSkyB november 18-án mutatja be a következő generációs „Sky box” médiavevőt. A rejtélyes meghívó szerint, a termék bevezetésén az újságírók „meglátják, hogyan változtatjuk meg a TV-t”. A meghíváshoz egy kedvcsináló videó is társul, amiben egy hang a TV történetének fontos pillanatait eleveníti fel, és azzal zárul, hogy „Itt az idő felszabadítani a TV-t”.

További részletek azonban egyelőre nem ismertek. Az új médiabox fejlesztése kapcsán viszont már keringtek pletykák. Miután a hazai nagy vetélytárs már elindította BT Sport Ultra HD csatornáját, a korábban „Sky Q” néven emlegetett dobozról sokan hitszik, hogy kompatibilis lesz 4K Ultra HD és akár a HDR tartalmakkal is, HDMI 2.0a kimenettel rendelkezik majd, és az előfizetők legalább négy műsort nézhetnek és rögzíthetnek majd vele egyszerre, akár a helyi merevlemezre vagy a felhőbe. A doboz kezelőfelületéről azt is gondolják, hogy az Apple TV vagy a Netflix interfészére fog hasonlítani.

Iparági források ugyanakkor azt jelzik, hogy többről lesz majd szó, mint csak egy újabb set-top box-ról. Ez nagyon is érhető lenne, mivel a hagyományos műholdas és más hasonló előfizetéses műsorterjesztők ma már az egyre sikeresebb online non lineáris (OTT) tartalomszolgáltatásokkal vívnak elkeseredett versenyt.

Kapcsolódó linkek:

Augusztusban indul a BT Sport Ultra HD csatornája (Frissítve)
Az első európai 4K csatornák 2016-ban kezdik a sugárzást
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .