Sony: nagyhatásfokú RGB lézer fényforrás vetítőkhöz

1. Oldal

A Sony által kifejlesztett vörös, zöld és kék lézer fényforrás modul csupán 530 köbcenti, de 21W kimeneti összteljesítményre képes, ami 5.000 lumen fényáramnak felel meg.
A Sony vörös, zöld és kék (RGB) lézer fényforrás modulja teljesítményével nagy képméret vetítéséhez is elegendő fényáram előállítására képes és mérete is a jelenleg ismert legkisebb.

Sony_RGB_lézerfényforrás.jpg
Az újonnan kifejlesztett RGB lézermodul félvezető diódákat használ a vörös és a kék lézerekhez, valamint egy kompakt nagyteljesítményű félvezető SHG (második harmonikus generációs) hullámhossz konverter lézert a zöld fényhez. Mind a vörös, mind a zöld lézer a Sony saját fejlesztése. A három lézer az alábbi felosztásban állítja elő az összesen 21W kimenő teljesítményt: vörös 10W, zöld 6W, kék 5W. A lézerek energiaátalakítási aránya 15 és 22% között változik (18% az átlag), ami látható tartományú fényt kibocsátó lézerek esetében rendkívül magas hatásfokot jelent. Ez a magas energiaátalakítási arány alacsony energiafogyasztást tesz lehetővé a modulon belül.

A modul egy sor vetítőben használható, kezdve az 1.000 lumenes házi-mozi vetítőktől a 10.000 lumenes nagy képmérethez használatos vetítőkig, akár digitális mozi-vetítőkhöz is. Ez a modul design skálázhatóságának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy több, a három szín minimálisan divergáló fénysugarát kibocsátó modult lehessen összerakni. A napjaink vetítőiben használatos xenon lámpákkal összehasonlítva a lézermodult alkalmazó vetítőnek számos előnye van. Több modul összerakásával nagyobb fényerő érhető el, hosszabb a fényforrás élettartama (10.000 óra, ami 3-20-szor több mint egy Xerox lámpáé), alacsonyabb a teljesítményfelvétele, a vetített képnek nagyobb a kontrasztaránya, szélesebb a színtartománya, az optikai komponensek, mint a prizma miniatürizálható.

2010 második felében már szállíthatóak lesznek a lézermodul első kereskedelmi mintadarabjai.

Kapcsolódó linkek:

Casio nagyfényerejű vetítők lézer és LED fényforrással
Runco: szállítható a LED fényforrású QuantumColor vetítő
Újabb LED fényforrású vetítő a Digital Projection-től
Újabb világelső LED fényforrású 1080p házi-mozi vetítő
Projectiondesign: avelio kroma ReaLED megvilágítással
Sanyo: prototípus lézervetítő kis fókusztávolsággal
Mitsubishi: elfogadható áron már kapható a LaserVue TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .