Sony: televízió és képernyő újdonságok a CES 2007-en

1. Oldal

A Sony a kiállításon nemcsak az amerikai piacon idén megjelenő TV-k választékát mutatta be, de számos érdekes prototípus készüléket is.

A Sony BRAVIA KDL-70XBR3 lesz a világon a legnagyobb (178 cm képátlójú) LCD HDTV készülék, mely megfelel a kiterjesztett színtérleképzési szabványnak, a xvYCC-nek, amit a gyártó ezentúl x.v.Color megjelöléssel illet. Ezt a készüléket, mely jelenleg a legnagyobb képméretű modell a piacvezető BRAVIA LCD termékválasztékán belül, meg is lehet már rendelni 33.000 USD-ért (kb. 6,5millió Ft). A képminőség határait az 1920×1080 progresszív felbontás, a mozgó képek elmosódását megszüntető mozgáskompenzált Motionflow 120 Hz-es képduplázási technológia, valamint a finom árnyalatok megjelenítésére képes 10-bites panel és a Triluminos LED háttérvilágítás jelölik ki.

kdl_r70xbr3.jpg
A KDL-70XBR3-ban BRAVIA Engine Pro videojel feldolgozó áramkör működik Digital Reality Creation-MultiFunction v2.5 algoritmussal és korszerűsített kontrasztjavíással, s így a készülék dinamikus kontrasztaránya eléri a 7000:1-et. A modellen van három, szükségképpen 1.3-as verziójú HDMI és egy PC bemenet – ezek mind 1080p kompatibilisek -, továbbá két nagyfelbontású komponens bemenet is.

Érdekesség, hogy a Sony új, tengerentúlon piacra kerülő készülékeinek egy része rendelkezik majd „BRAVIA Internet Video Link” csatlakozással, amin keresztül ezek az új televíziók képesek elérni és megjeleníteni a szabadon elérhető akár nagyfelbontású internetes videotartalmakat. Egy kis opcionális modul csatlakoztatható és rejthető a TV mögé, mely még a készülék falra akasztását sem akadályozza. A modul egy Ethernet csatlakozáson át kapcsolódik a szélessávú hálózathoz és internet-szolgáltatáshoz, amiről aztán PC nélkül, közvetlenül, a TV képernyőjére és hangszóróira kerülhet a „streaming” kép- illetve hangtartalom. Az internetes tartalmakban való navigálást a Sony Xross Media Bar (XMB) ikon alapú kezelői felülete segíti.

Mivel minden show része, hogy a gyártók megmutatják nekik „mekkora” van, így a Sony is kiállított egy 208 centis (82 inch) képátlójú BRAVIA LCD-t. Bár ez egy prototípus, nem lenne meglepő, ha mikor a Sony és a Samsung közös gyára elkezdi a 8. generációs panelek tömeggyártását, kapható is lenne ez a 120Hz-es képfrissítésű, LED háttér-világítású, x.v.Color kompatibilis óriás.

Másik, valóban érdekes kiállított prototípus egy mindössze 69 centis (27 inch) OLED képernyő, melynek kontrasztaránya nem kevesebb mint 1.000.000:1 (hogy ezt miként mérték meg, az rejtély), felbontása 1080p, és az NTSC színtartománynál nagyobb színskálát képes produkálni.

A bemutatott prototípusok között szerepel egy 140 centis (55 inch) képméretű lézeres megvilágítású teljes HD felbontású SXRD készülék is, melynek mélysége 27,3 cm, így akár falra is akasztható. Beszámolók szerint szélesebb színtartomány és nagyobb kontrasztarány elérésére képes, mint a jelenlegi modellek, és persze a lézer élettartama miatt nem kell benne cserélni a fényforrást.

Kapcsolódó linkek:

Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással
Jönnek a még színesebb színes TV-k
Sony: megérkeztek az új W2000-es BRAVIA LDC TV-k is
Sony: rövidesen kaphatóak az új E2000 és A2000 hátulról vetítős TV-k
Sony: már kaphatóak az új U és a teljes HD felbontású X sorozatú LDC TV-k
Sony Esprit TAV-L1: technológia és dizájn új egysége
OLED TV képernyők tömeggyártásban már ez év végétől
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .