OLED TV képernyők tömeggyártásban már ez év végétől

1. Oldal

A The Korean Times riportja szerint a Samsung SDI és az LG.Philips LCD a hagyományos LCD és plazma képernyőüzlet profitesése miatt ez év végen elkezdi a következő generációs AM OLED TV képernyők tömeggyártását.
Az aktívmátrix vezérlésű szerves fénykibocsátó diódás, angol elnevezése (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) után AM OLED működése révén az ilyen képernyők nem igényel háttérvilágítást, és a gyártók szerint az LCD és PDP (plazma) technológiákkal szemben energiatakarékosabbak és tömegesen gyártva költséghatékonyabbak is.

A fele-felearányban az LG Elektronics és a Philips tulajdonában lévő LG.Philips hétfőn jelentette be, hogy egy AM OLED gyártósoron dolgozik, és a termelés ez év negyedik negyedévében kezdődik.

A Samsung SDI is megerősítette, hogy októbertől elkezdi a kisebb méretű OLED panelek gyártását azon a soron, melybe 465 milliárd koreai wont (kb. 107 milliárd Ft) fektetett be.

Úgy hiszik, hogy az AM OLED-ek tisztább képük, egyszerűbb felépítésük és képelemeik gyorsabb válaszideje miatt felváltják az LCD-ket. De eddig technológiai korlátok miatt csak mobiltelefonokban és más digitális eszközökben használták kisebb képernyőknek.

102cm_OLED.jpg
A múlt évben a Samsung és az LG is sikeresen fejlesztett ki 50,8 centinél (20 Inch) nagyobb OLED képernyőt. A Samsung még egy 102 centis (40 Inch) OLED TV-t is bemutatott.

Az OLED-re való korai áttérés oka főleg az LCD és PDP panelek vártnál lassabb eladása. Az LG.Philips LCD épp a múlt héten csökkentette várt második negyedévi eredményét a felére, bejelentve, hogy csökkenti az LCD panelek gyártását és átgondolja jövőbeli beruházási terveit. Az SDI is profitja csökkenésével néz szembe.

Az AM OLED piac várható növekedése az idei 831 millió dollárról (kb. 182 milliárd Ft) jövőre 2 milliárd (440 milliárd Ft), 2009-ben 5,3 milliárd dollárra (1.160 milliárd Ft) bővülhet a Displaysearch piackutató cég szerint.

Kapcsolódó linkek:

Samsung 102 centis amorf szilícium alapú OLED képernyő
Samsung OLED képernyő prototípus
Hogyan működik az OLED?
A Philips bemutatta a PolyLED TV célú alkalmazhatóságát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .