A Warner filmstúdió támogatja a HD DVD kínai változatát a DBHD-t

1. Oldal

Sokak meglepetésére a Warner Home Entertainment Co., Ltd. támogatja a Blu-ray Disc-el versengő, részben kínai fejlesztésű CBHD optikai lemezformátumot, melyen helyi stúdiók mellett az amerikai filmstúdió nagyfelbontású filmjei is megjelennek.

CBHD.jpgA CBHD (China Blue High-Definition) vagy korábbi, a DVD Forum által használt elnevezéssel a CH-DVD (China High Definition DVD) a kínai Tsinghua University Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC) és a DVD Forum közösen kidolgozott optikai lemezformátuma. A DVD Forum tavaly fogadta el hivatalosan a CBHD specifikációját, mely fizikailag teljesen megegyezik a HD DVD-vel, de attól eltérő videojel tömörítést és másolásvédelmet használnak rajta. A kínai kormány tulajdonában lévő AVS audio és video kódolásért, valamint a kalózmásolás ellen alkalmazott erősebb tartalomvédelemért nem kell külföldi partnerek számára jogdíjat fizetni, mint a Blu-ray esetében, s ez különösen vonzóvá teszi a kínai készülékgyártók és lemezforgalmazók számára a CBHD formátumot.


A Warner bejelentése szerint 2009 első felében filmkínálatukból a Harry Potter 1-6, a Az arany iránytű (The Golden Compass), a Totál turbó (Speed Racer) és a Véres gyémánt (Blood Diamond) című filmek az elsők között kerülnek forgalomba CBHD formátumban. Kínai filmstúdiók, mint a Chinese Corporation, a China Film Group és a Huayi Brothers Company már szintén bejelentették a formátum támogatására vonatkozó terveiket.

A korábban csak tesztelési céllal kapható CBHD lejátszók teljes választékának piaci megjelenésére is valamikor 2009 első felében kerül sor. A lejátszók kezdeti ára 1.999 jüan (kb. 72.000 Ft) lesz, a lemezeket pedig 50-70 jüan (kb. 1.800-2.500) között lehet majd megvásárolni.

A kérdés az, hogy megismétlődik-e a formátumháború Kínában?

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray licenc beszerzési program jöhet létre
A Blu-ray kínai versenytársa a CBHD támasztaná fel a halott HD DVD-t?
Internetre csatlakoztatható DVD lejátszók?
11 kínai gyártó kaphat Blu-ray licencet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .