Netflix: cél a hagyományos filmforgalmazási modell lebontása

1. Oldal

A Netflix sok pénzzel és olyan sztárokkal igyekszik a filmipar megváltoztatására és a jelenlegi „window” forgalmazási modell lebontására, mint Brad Pitt, Will Smith, Ben Stiller, Robert Redford, Dustin Hoffman, Jane Fonda és Adam Sandler.


Sikeres TV-sorozatok, dokumentumfilmek és vígjátékok után 2015 végén döntött úgy a Netflix, hogy belevág a játékfilmgyártásba is, elsőként a „Beasts of No Nation” című alkotással. Idén már tucatnál is több ilyen filmet mutatnak be. A saját tartalomgyártással azonban nemcsak az a cél, hogy minőségi filmeket kínálhasson a cég a nézőknek, de a filmipar alapjául eddig szolgáló idejétmúlt „window” forgalmazási modellen is túl akar lépni. Ez a modell ugyanis azt írja elő, hogy kizárólag moziban debütálhatnak a filmek, mielőtt otthon is láthatnák a nézők. Vannak országok, mint például Franciaország, ahol törvény írja elő, hogy 36 hónapnak kell eltelnie, mielőtt a filmek előfizetéses szolgáltatáson otthon is elérhetővé válnának. Így a Netflix, hogy ígéretét teljesítve világszerte egyszerre tegye elérhetővé a filmeket, kikerülte a filmszínházakat.

Netflix_Bright.jpg
A filmgyártás finanszírozására a cég hiteleket vett fel, és csak 2017-ben 6 milliárd dollárt (kb. 1.650 milliárd Ft) költ tartalmakra. A Netflix azonban meg van róla győződve, hogy robbanásszerű növekedésével továbbra is egyre jövedelmezőbb lesz. A streaming előfizetők száma csak az elmúlt 6 hónapban 12 millióval bővült, és már meghaladja a 100 milliót.

A versenytárs Amazon is 4,5 milliárd dollárt (kb. 1.240 milliárd Ft) költ tartalmakra 2017-ben, és szintén gyárt már mozifilmeket, mint amilyen az Oscar-díjat nyert A régi város (Manchester by the Sea), de egyelőre alkalmazkodik a klasszikus forgalmazási modellhez.

A mozitulajdonosok tartanak tőle, hogy a Netflix le tudja bontani a „window” modellt, és arra figyelmeztetnek, hogy ez katasztrofális következményekkel járna. Franciaországban a mozisok szakmai szervezet új szabályt erőszakolt át, ami jövőre kitiltja a Netflix filmjeit a Cannes-i Filmfesztiválról, ha a cég nem hajlandó a régi szabályok szerint forgalmazni azokat.

Netflix_War_Machine.jpg
2017-ben a Netflix Adam Sandler komédiáitól Will Smith akciófilmjéig széles műfaji választékban kínál néznivalót. Elérhetővé tesznek Sundance művészfilmeket és azokat is, melyeket a múlthéten a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában indítottak. Már ebben a hónapban látható lesz a „War MachineBrad Pitt főszereplésével és a „The Meyerowitz StoriesAdam Sandler, Ben Stillert és Dustin Hoffman szereplésével. A Netflix által idén bemutatásra kerülő filmek költsége több mint 100 millió dollár (kb. 27,5 milliárd Ft) is lehet.
Netflix_The_Meyerowitz_Stories.jpg

Ezeknél is ambiciózusabb projekteket lesz a több mint 125 millió dolláros (kb. 34,4 milliárd Ft) költségvetésű Scorsese, De Niro és Al Pacino nevével fémjelzett „The Irishman”, amit augusztusban kezdenek el forgatni.

A filmek egy része 4K felbontásban és nagy dinamikatartományú (HDR) formátumban készül, amit a nézők többsége csak odahaza élvezhet arra alkalmas TV készüléken vagy vetített képen, mert bár az elmúlt években a mozik egy részét már felszerelték 4K projektorral, de HDR vetítésre alkalmas mozi nagyon kevesen van.

Kapcsolódó linkek:

Netflix: letöltés funkció a Windows 10 alkalmazásban is
Hollywoodi stúdiók a filmek korábbi otthoni elérhetősége mellett
Töretlen a streaming tartalomszolgáltatások térnyerése
Már Oscar-díjat is nyertek Amazon és Netflix produkciók
Netflix: már letölthető tartalmak is vannak mobil eszközökre
Netflix: már Windows 10 PC-n is nézhetőek a 4K tartalmak
Netflix: nem gond a jelszómegosztás, mert jól megy a bolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .