AIRTAME: vezeték-nélküli HDMI eszköz képernyőtükrözéshez

1. Oldal

Az AIRTAME nevű dán startup vállalkozás nyáron viszi piacra kis vezeték-nélküli eszközét, amivel WiFi kapcsolaton át PC-ről, Mac-ről, később más mobilkészülékről is lehet audiót és videót továbbítani egy képmegjelenítő HDMI bemenetére.


Számos vezeték-nélküli audio- és videojel átviteli technológia létezik, köztük olyanok is, amelyek WiFi szabvány szerinti kapcsolaton keresztül továbbítják a hang és a kép bitfolyamát. Ilyenek az Apple TV Airplay, a Wi-Fi Miracast és legújabban a Google Chromecast, de ezek az egymással versengő megoldások többnyire kizárják egymást, nem teljes a funkcionalitásuk és nem működnek régebbi készülékeken. A részben fiatal magyar szakemberek (Gyalokay Jónás, Sükösd Attila) meghatározó közreműködésével Dániában létrehozott stratup vállalkozás ezen kíván változtatni.

Az AIRTAME célja az, hogy mindenki képes legyen bármilyen tartalmat bármely operációs rendszert futtató számítógépről tetszőleges képernyőn megjeleníteni vezeték-nélküli kapcsolaton át. Az utóbbit a ma már szinte minden számítógépben megtalálható WiFi technológia biztosítja. Ezen át jut az audió és videó stream az AIRTAME eszközhöz, amit TV, monitor vagy vetítő HDMI bemenetéhez kell csatlakoztatni és egy USB kábelen keresztül kell táplálni. Ezután már csak a PC-re (Windows, Linux), Mac-re, későbbiekben okostelefonra, táblagépre (iOS, Android, Windows Phone) installált alkalmazásban megjelenő AIRTAME eszközt kell kiválasztani és az elküldött audió és videó már élvezhető is.

AIRTAME_alkalmazas.jpg
Az AIRTAME eszközzel ily módon vezeték-nélkül csatlakozó képernyőn nemcsak tükrözhető (duplikálható) a számítógép képe, de kiterjeszthető annak asztala is. Az alkalmazás nemcsak egy, de több képmegjelenítőre tud egyidejűleg képet és hangot továbbítani, sőt másik számítógépre, vagy számítógépekre is.

Az AIRTAME technológia nemcsak filmnézéshez, irodai munkához, osztálytermi vagy más prezentációhoz, de kis késleltetése miatt állítólag még számítógépes játékhoz is jól használható. A vele továbbítható videó akár 1080p felbontású, a hang sztereó lehet.

AIRTAME_csapat.jpg
A 2011. óta fejlesztetett AIRTAME 2013 novemberében hivatalos adománygyűjtő kampányt indított az interneten. A finanszírozási kampány most ért véget 2 hónap után, és a hatfős csapatnak 1.268.148 dollárt (több mint 282 millió Ft) sikerült összekalapoznia, amin sokat lendített, hogy az AIRTAME elnyerte a CES 2014 Best Startup díját is.

A tervek szerint az AIRTAME béta változata márciusban lesz kész, a végtermék pedig ezen a nyáron 99 dollár (kb. 22.000 Ft) áron kerül forgalomba és már előrendelhető a www.airtame.com weboldalon.

Kapcsolódó linkek:

Google Chromecast: online tartalmak TV-re egy kis eszközzel
Wi-Fi Miracast: multimédia megosztó készülékek új minősítése
Apple TV: megújuló kezelőfelület és teljes 1080p felbontás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .