Apple TV: októberben jön a megújult médiabox (Frissítve)

1. Oldal

Az Apple vezére Tim Cook szerint a TV jövője az alkalmazásokban rejlik, majd bejelentette a több éve kapható médiabox alapos megújított változatát, aminél többre egyelőre nem futja az almás cég televíziózással kapcsolatos világmegváltó terveiből.


Frissítés:

Az App Store már előrendeléseket vesz fel az új Apple TV médiaboxra, aminek európai ára 32 GB-os verzióban 179 € (kb. 56.000 Ft), 64 GB-os változatban 229 € (kb. 71.500 Ft), és október végén el is kezdi azok szállítását.

2015. szeptember 29.:

Az Apple versenyképes dolgot akar kínálni az átalakulóban lévő TV piacnak. Ez a bármely TV-hez vagy vetítőhöz egy HDMI kábellel csatlakoztatható új Apple TV médiabox, amihez egy új tvOS operációs rendszert is fejlesztettek.

Apple TV_kezelofelulet_2015.jpg
A tvOS felhasználói felülete egy csomó új dolog kínál. A ráncfelvarrás még inkább felhasználóbaráttá teszi, de fontosabb, hogy az operációsrendszerrel a doboz fejlett alkalmazásokat és játékokat képes futtatni, amelyekhez az App Store-ban biztosít hozzáférést. Innen lehet megvásárolni és letölteni a „streaming” videó és zenei szolgáltatásokat, játékokat, fitnesz és még sok más alkalmazást. Az iTunes filmek és TV sorozatok kölcsönzését és megvásárlását teszi lehetővé.

Minden meglévő alkalmazást átterveztek, és a jelenlegi lista (iTunes, iCloud, Netflix, HBO Now, Hulu, Showtime, MLB, NBA, NHL, CNN, FOX, PBS Kids, ABC News, Disney Channel, ESPN és még mások) is gazdag. A katalógus alkalmazások kínálata idővel bővül, de az Apple elsősorban az iTunes, Netflix alkalmazásokat és a játékokat emeli ki.

Apple TV_2015.jpg
Az új doboz hasonlóan néz ki, mint a régi, csak kicsit vaskosabb. A rendszer egy 64 bites A8 processzora, PowerVR GX6450 GPU-ja és 2GB RAM-ja jelentős előrelépés a teljesítményt tekintve. Van beépített WiFi (ac Mimo szabványú) és Bluetooth 4.0 kapcsolat, IR vevő, Ethernet és persze HDMI 1.4a port, mely utóbbi HDMI CEC protokollal automatikusan bekapcsolja a TV-t és annak megfelelő bementére vált. Nincs viszont HDCP2.2 tartalomvédelem és HEVC illetve VP9 dekódolás, vagyis az új Apple nem támogatja a 4K Ultra HD tartalmakat, de játékokat sem. A médabox kezeli a HE-AAC, AAC, MP3, Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 és Dolby Digital Plus 7.1 hangformátumokat, de a DTS és HD audiót nem, és nincs optikai digitális audiokimenete.

Apple TV_ taviranyito_2015.jpg
A TV képernyőjén megjelenő felhasználói kezelőfelületen egy egyszerű érintőpados távirányítóval lehet navigálni, a filmet előre- és visszatekerni és sok egyéb funkciót kezelni. Ebbe építik a mikrofont az Apple „Siri” beszédfelismerő virtuális asszisztensként tartalmakat, információkat kereső és más vezérlési funkciókat is betöltő rendszeréhez, ami kezdetben csak nyolc országban (Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Japán, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) működik majd. Ahol még a Siri nem működik, ott szövegbevitelre iPhone, iPad használható. A távirányítóba játékvezérléshez gyorsulásmérőt és giroszkópot is építenek, fenekében megvilágított töltőcsatlakozót találunk, és egy feltöltéssel három hónapig működik.

Az új Apple TV is képes iPhone, iPad vagy Mac videókat, fényképeket, zenéket és más tartalmakat vezeték-nélkül a TV-re küldeni illetve a hangot továbbítani alkalmas hangsugárzókra az Airplay technológiával.

A médiaboxon játszani is lehet, kontrollerként akár négy iPhone vagy a mellékelt távirányító vagy Bluetooth kapcsolattal rendelkező játékvezérlő is használható a többszereplős játékokhoz.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Az új Apple TV iOS9-et futtat alkalmazásajánló funkcióval
Jövőre már világviszonylatban csökken a hagyományos tévézés
Apple TV: a megújuló médiadoboz nem támogatja majd a 4K-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .