Texas Instruments: kész a 4K DLP chip a jövő házi-mozi vetítőihez

1. Oldal

A Texas Instruments a CEDIA 2015 alkalmával bemutatott egy prototípus egychipes DLP vetítőt egy új 17,8 mm-es (0,7 inch) DMD képmodulátorral, amire épülve már jövő nyáron középkategóriás 4K felbontású házi-mozi projektorok kerülhetnek piacra.


Evan Powell a ProjectorCentral.com-on, Scott Wilkinson az AVS Forum-on számol be arról a bemutatóról, amin a Texas Instruments (TI) egy prototípus vetítőben prezentálta új 4K Ultra HD felbontású egychipes DLP vetítőkbe szánt DMD képmodulátorát.

Jobbra a digitális mozik 4K vetítőiben használatos 35,6 mm-es (1,4 inch), balra a 4K Ultra HD vetítőkbe szánt új 17,8 mm-es (0,7 inch) DMD
Jobbra a digitális mozik 4K vetítőiben használatos 35,6 mm-es (1,4 inch), balra a 4K Ultra HD vetítőkbe szánt új 17,8 mm-es (0,7 inch) DMD


A prototípus vetítőben a lámpa fénye egy 4x-es sebességgel forgó RGBRGB színkeréken át világította meg a TI új 4K DLP chipjét. Ennek 17,8 mm (0,7 inch) átlójú DMD (Digital Micromirror Device) képmodulátor felületén azonban csak 4,15 millió tükör van, vagyis csak feleannyi, mint amennyi egy natív 4K Ultra HD kép pixeleinek száma. A megoldás lényege, hogy a chipen a 16:9 képaránynak megfelelően elrendezett 2.716 x 1.527 tükör mindegyike a mikroszekundumokban mért kapcsolási sebességnek köszönhetően két teljesen külön képpixelt tud előállítani gyorsan átlósan oda-vissza eltolva azokat.

Az eljárás ismerősnek tűnhet, mert hasonlít az Epson EH-LS10000 vetítő 4K Enhancement illetve a JVC házi-mozi projektorok 4K e-shift technológiáihoz. Ezek a 1080p felbontású LCOS képmodulátoron a félpixeles átlós eltolással azonban 2,07 millió pixelből csak 4,15 millió pixelt, azaz csak egy pszeudo-4K felbontású, vagyis annak tűnő finomságú képet tudnak előállítani, valódi natív 3.840 x 2160 pixelt nem.

Az TI új 4K DLP chipjével és az említett „vobulációs” eljárással azonban a 4,15 millió tükörből valódi 8,3 millió pixeles natív Ultra HD felbontású kép állítható elő, amit a bemutató bizonyított is, mert a prototípus projektor ilyen felbontású egy pixel szélességű felváltva fekete-fehér vonalakat tudott vetíteni.

A bemutatón a TI 4K DLP chipes prototípus vetítőjének képe összehasonlítható volt egy Sony VPL-VW350ES ugyancsak natív 4K felbontású, valamint az előbbiekben már említett Epson EH-LS10000 és JVC DLA-RS49U pszeudo-4K képével. A bemutatón résztvevők beszámolói szerint a nagyfelbontású számítógépes grafikákból álló tesztképek esetében a 4K DLP chippel előállított kép nagyobb pontossága a LCOS versenytársakkal szemben mindenki számára látható volt, utóbbiak bizonyos tesztábrákkal az átlapolódásból (aliasing) adódó sávosodást és színeltolódást is mutattak. Nem számítógépes videók megjelenítésekor már csökkenni illetve eltűnni látszott a 4K DLP chip részletes felbontási előnye.

Mindez persze érthető, hiszen az egychipes DLP vetítők esetében nem jelent problémát a konvergencia, míg a képet 3 képmodulátorral előállító 3LCD vagy LCOS vetítőknél azok beállításának csekély pontatlansága is már jelentősen ront a felbontáson. Az is valószínű, hogy a bemutatón szereplő 4K DLP chipes vetítő lencséjének optikai pontossága jobb lehetett, mint a többi összehasonlításban szereplő projektoré.

A tömeggyártásra kész új 4K DLP chipet a TI olyan középkategóriájú vetítőkbe szánja, amelyek az összehasonlításban is szerepeltek, tehát az 5.000 és 12.000 $ (kb. 1,5 és 3,5 millió Ft) közötti ársávba tartoznak. A vetítőgyártók az első ezzel szerelt prototípus vetítőiket már a januári CES 2016 kiállításon bemutathatják, és azok valamikor a jövő év közepén kerülhetnek forgalomba.

Kapcsolódó linkek:

Texas Instruments: kész a legkisebb 1080p DLP Pico chip
Texas Instruments: 7,6 mm-es a legkisebb HD DLP Pico chip
Texas Instruments DLP Pico chipek új architektúrával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .