Apple TV: a megújuló médiadoboz nem támogatja majd a 4K-t?

1. Oldal

Egy belső forrásra hivatkozó beszámoló szerint, az idén nyáron megjelenő 4. generációs Apple TV kezdetben nem támogatja majd a 4K videót.
Utoljára 2012-ben újult meg az Apple TV médiadoboz, aminek következő verziójáról a BuzzFeed News közöl beszámolót. Eszerint megfelelő pozícióban lévő forrásuk, mely korábban már jelezte, hogy a 4. generációs Apple TV várhatóan 2015 júniusában mutatkozik be, kezdetben nem támogatja majd a 4K videót, és azt mondta: „A 4K nagyszerű, de még gyerekcipőben jár”.

Apple_TV_2015.jpg
Bár az új médiadoboz A8 chipjével képes lenne a 4K videó kezelésére, de nincs rá szükség, mert még nem sok 4K néznivaló van. Az olyan online videotékák, mint a már nagydinamikájú 4K tartalmakat ígérő Netflix és az Amazon jelenleg kínálnak már bizonyos filmeket és TV sorozatokat 4K felbontásban, az iTunes azonban még nem. A stúdiók mostanság készítik el bizonyos filmjeik 4K változatait, amelyeket majd az új Ultra HD Blu-Ray lemezformátumban jelentetnek meg az év végén, de széles katalóguskínálatra nem érdemes számítani.

Az iparág az Ultra HD-re való átmenetet amúgy is osztotta két lépésre osztotta. Az első lépésben – ahol most vagyunk – vannak már TV-k 3 840 x 2 160 pixel felbontással, de ezek semmi mást nem tudnak. A második lépés hozza el a széles színskálát (WCG), a nagy dinamikatartományt (HDR) és a jobb mozgásmegjelenítést eredményező magas képfrissítést (HFR). Az utóbbiaknak megfelelő TV-ket a gyártók még csak most kezdik el piacra vinni, de ezek a készülékek még rendkívül drágák lesznek.

Jól látja tehát az Apple, hogy „a 4K még gyerekcipőben jár”, de jó lenne mégis, ha mégis beépíteni médiadobozába a 4K-t, s ezzel előmozdítaná a piaci fejlődést. Ráadásul megelőzhetné nagy versenytársát is, mert a Goggle Chromecast médiaeszköze és Nexus Player médiadoboza sem támogatja még a 4K videót.

Kapcsolódó linkek:

Netflix: már nagydinamikájú 4K tartalmak is lesznek 2015-ben
Amazon: felár nélkül lesz elérhető a 4K Ultra HD tartalom
Google Nexus Player: az első készülék Android TV-vel
Apple: Smart Home platform készül iPhone/iPad-re
Chromecast: már Európában is kapható a hálózati médiaeszköz
Apple TV: megújuló kezelőfelület és teljes 1080p felbontás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .