Apple TV: újdonságok a tvOS 11 operációs rendszerben

1. Oldal

Az Apple TV következő tvOS 11 verziójának új funkciói az Airplay 2, a „Home Screen Sync”, a sötét/világos megjelenés közötti automatikus váltás, és része lesz a HEVC dekódolás is, ami alapja a jövőbeli 4K és HDR videók támogatásának.


Még a hónap eleji WWDC 2017 alkalmával jelentette be az Apple vezér Tim Cook, hogy az Apple TV médiadobozra még idén megérkezik a már világszerte elérhető Amazon Prime Videó alkalmazása, és azt a „TV” app is tartalmazza majd. Kiadott ugyanakkor az Apple egy béta változatot a tvOS 11 operációsrendszerből is, és ismertette annak néhány újdonságát.

Apple_tvOS11.jpg
A tvOS 11 mindenekelőtt tartalmazni fogja az új Airplay 2 protokollt, ami támogatja a többszobás hangmegosztást, és a Apple TV4-en összeállított lejátszási lista kezelését távirányítóval és a Sirivel.

Az Apple a tvOS 11 valamint az iOS 11 és a macOS High Sierra operációsrendszereivel összes termékén lehetővé teszi HEVC (H.265) dekódolást, beleértve az Apple TV4-et is. A hatékony tömörítéssel a videó bitsebességet akár 40%-kal is képes csökkenteni azonos képminőség mellett, vagy jobbat nyújtva ugyanazon bitsebességgel. A HEVC hozzáadásával az Apple megalapozza, hogy a jövőbeli Apple TV5 a 4K felbontást és a nagy dinamikatartományt (HDR) is támogassa.

Egy másik új funkció a „Home Screen Sync”, ami az összes otthoni Apple TV-t automatikusan szinkronizálja, biztosítva, hogy ugyanazok az alkalmazások legyenek elérhetőek, és azok ugyanabban a sorrendben jelenjenek meg minden képernyőn.

Az „Automatic Appearance” (automatikus megjelenés) a helymeghatározási adatokat felhasználva napkeltekor és napnyugtakor automatikusan átvált a világos és sötét hátterek közötti. Az utóbbi kézi választási lehetőségét a tavalyi évben adták hozzá a menühöz.

Fejlettebb játékok válnak játszhatóvá, mikor az Apple megnöveli a telepítési csomag korlátját 200 MB-ról 4 GB-ra. A kezdeti telepítés után a játékok akár 24 GB adatot is letölthetnek a háttérben játék közben. Tavaly a cég megváltoztatta azon döntését, hogy minden játéknak működnie kell a távirányítóval. Vagyis lehetnek játékok, melyekhez szükség van játékvezérlőre.

A fentieken kívül említésre kerültek még új képernyővédők, egy frissített „Computers” alkalmazás, értesítések, a jobbról-ballra olvasott nyelvek támogatása, az „egyéni hang” támogatást, a „hálózati alapú párosítás” és új fejlesztő-specifikus eszközök.

A streaming kor egyfajta modern televíziós műsorkalauzaként funkcionáló „TV app” kapcsán egyelőre semmi újdonság nincs. Az továbbra is csak az USA-ban érhető el. A felhasználók világszerte arra is várnak, hogy az Apple további nyelveket adjon a Siri beszédfelismeréshez és aktiválja az univerzális keresést.

Tim Cook azonban azt mondta, hogy „sokkal többet fogunk hallani a tvOS-ről az év folyamán”, az új a 4K és HDR hardver valószínűségét sejtetve, ami az őszi éves eseményen láthat napvilágot.

Kapcsolódó linkek:

Jön a többszobás audiót támogató Airplay 2 protokoll
Apple TV: új változat már 4K és HDR támogatással?
Apple TV: jön a használható műsorkalauz alkalmazás
Apple TV: októberben jön a megújult médiabox

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .