Jön a többszobás audiót támogató Airplay 2 protokoll

1. Oldal

Az Apple HomeKit kiterjesztéseként használható új Airplay 2 protokoll új funkcióként hangszórókkal és audiokomponensekkel kommunikál, támogatja a többszobás hangmegosztást, az Apple TV4 integrációt, és elsőként az új HomePod hangszóróban működik.


Az Apple WWDC, azaz globális fejlesztői konferenciáján mutatta be az Airplay protokoll régóta várt frissítését, az Airplay 2-őt, amit a cég új funkciói mellett elsősorban a HomeKit rendszer bővítéseként kínál. Ez azt jelenti, hogy az „intelligens otthon” különböző vezérelhető eszközei, készülékei és berendezései között az Airplay 2 teszi lehetővé, hogy úgymond hangszórókat (pontosabban hangkeltő készülékeket) is lehessen használni a „színhelyeken”, és ezek a hangszórók egymással kapcsolatba léphessenek más csatlakoztatott otthoni eszközökkel. A zene és a TV-hang megszólaltatása mellett ezek a hangszórók más feladatokra is használhatóak lesznek. Vagyis az Airplay 2 a vezeték-nélküli hang alapjául szolgáló protokoll, és az HomeKit kiterjesztése.

Airplay2.jpg
Az Airplay 2 egyik legfontosabb új funkciója a „multiroom”, azaz többszobás támogatás. Bár az Airplay 2 sok hasonló funkciójú vezeték-nélküli zenei streaming technológia (Denon/Marantz HEOS, Onkyo/Pioneer FireConnect, Yamaha MusicCast, Sonos) alternatívájának tűnik, de ezeknél többre képes, mivel az rendszerszinten integrált az iOS rendszerben. Az Apple a fejlesztőknek alkalmazásprogramozási interfészt (API) is biztosít.

A többszobás támogatással több otthoni hangszóróra sugározható zene iPhone/iPad készülékről. A rendszer biztosítja, hogy a megszólaló zene tökéletesen szinkronban legyen minden szobában. A cég kiemeli az új „Shared Up Next” funkciót, ami lehetővé teszi, hogy a rendszerhez kapcsolódók zeneszámokat adjanak hozzá a megosztott lejátszási listához.

Az Apple szerint: „Gyártótól függően az AirPlay 2-höz a már meglévő hangszórók (vagy hangkeltő készülékek) szoftverfrissítésére vagy új hardverre lehet szükség. Vagyis az Airplay 2 új funkciónak kihasználásához néhány hangszóró frissíthető, mások nem, és persze lehet új „hangszórókat” is vásárolni majd. A cég máris számos az új protokollt támogató partnert nevezett meg (Bang & Olufsen, Beats, Blue Sound, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Dynadio, Marantz, McIntosh, Naim, Polk).

A jelenlegi 4. generációs Apple TV az egyik olyan eszköz, ami frissíthető az Airplay 2-re, és egy többszobás hangrendszerben úgymond hangszóróként működhet, de egyben olyan típusú központként is, amivel a zenelejátszás az egész házban irányítható nagy képernyőn távirányítóval vagy a Siri hangvezérléssel.

Vagyis zene küldhető az Apple TV-nek, de az Apple TV is sugározhatja az általa kezelt tartalmak hangját vezeték-nélküli hangszórókra Airplay jóvoltából. Ma az Airplay protokoll a sztereót támogatja, de az AirPlay 2 lehet az alapja a vezeték-nélküli surround hangnak az Apple TV-n.

A WWDC-n az Apple bemutatta az egyik első Airplay 2 kompatibilis hálózatra csatlakozó otthoni hangszórót, a HomePod-ot. Nem világos, hogy az Apple és a HomePod között milyen szoros lesz az integráció, de az utóbbi decemberig nem kerül forgalomba. A cég várhatóan sokkal többet mond majd minderről és a tvOS operációs rendszerről ősszel.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Apple TV: új változat már 4K és HDR támogatással?
Apple TV: jön a használható műsorkalauz alkalmazás
Apple TV: októberben jön a megújult médiabox

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .