Az LG az OLED TV gyártás visszafogására kényszerül

1. Oldal

Egyedül az LG kínál OLED TV-ket, de hírek szerint a kiváló képminőségű csupán Full HD felbontású készülékek eladása lanyha, az Ultra HD OLED TV-k gyártási kihozatala viszont még alacsony, ezért idén a tervezetnél harmadával kevesebb készül belőlük.
A koreai ETNews cikke szerint, az LG Display, az OLED TV panelek idei tervezett gyártásának drasztikus csökkentésére kényszerül. Úgy tűnik, hogy a cég konzervatívan módosította termelési terveit, aminek csak egyik oka, hogy év elején egy baleset, nevezetesen nitrogén gázszivárgás miatt le kellett állítani a gyár működését.

LG_IFA 2014.jpg
Több iparági tisztviselő szerint, az LG Display nemrégiben csökkentette az idei OLED TV panelgyártás tervezett mennyiségét. A gyártó tavaly még 742.000 OLED TV panel előállítását tervezte 2015-re, de ez az idei év elejére először 650.000-re, majd 500.000-re esett, ami a közelmúltban ismét csökkent, már 500.000 alá.

Két oka is van, hogy miért döntött az LG Display, a termelés visszafogásáról. Az eddig kapható Full HD felbontású OLED TV-k ára ugyan jelentősen csökkent (az 55EC930V modell Európában már 2.000 €, idehaza 750.000 Ft körül megvehető), de ennek ellenére az ezekbe épített OLED panelek iránti piaci kereslet alacsony, a magas szintű gyártási kihozatal miatt pedig megnőtt a készletállomány.

Különösen nehezíti az OLED TV-k értékdifferenciálását, hogy árban nem versenyképesek a kvantumpötty Ultra HD LCD TV-kkel. A prémium TV-k piacán ráadásul az utóbbiak versenyeznek az LG Ultra HD OLED TV-ivel, amelyek hiába nyújtanak sokkal jobb képet, mint a kvantumpötty Ultra HD LCD TV-k, ha azoknál jóval drágábbak.

A nagyobb felbontású OLED paneleket azonban nehezebb stabilan, nagyobb kihozatallal gyártani. Manapság az LG Display alig gyárt Full HD OLED paneleket, helyettük csak az Ultra HD OLED TV panelek gyártására helyezi a hangsúlyt.

Egy az LG Display ügyeit ismerő tisztviselő szerint: „a Full HD OLED gyártási kihozatala ugyanolyan magas, mint az LCD paneleké, de aggasztó, hogy UHD OLED kihozatal mennyire elmaradnak a várakozásoktól. A teljes gyártási terv visszaesett, ahogy a viszonylag alacsony kihozatalú UHD OLED gyártási részesedése bővült. Ha az LG Display idén 70 ~ 80% -os UHD OLED TV panelkihozatalt biztosít, azt tervezzük, hogy a beruházások növelésével a jelenlegi termelést közel megduplázzuk a jövő évben.”

Az LG Display 2012-ben kezdte el építeni a 8. generációs (2,2 x 2,5 méteres hordozójú) M2-es WRGB OLED gyártósorát, hogy a meglévő M1 kapacitását bővítse. Az M2-es gyártósor panelgyártási célja havi 26.000 hordozólap, és tavaly decemberben kezdett termelni havi 8.000 hordozó feldolgozásával.

A tervek szerint az LG Display 139, 164 és 195 centis (55, 65, 77 inch) UHD OLED paneleket gyártana a 2-es gyártósoron, de úgy döntöttek, hogy a 139 centis (55 inches) Ultra HD OLED TV panelekre koncentrálnak, mert a nagyobb TV-k egyelőre túl drágák.

Egy ipari tisztviselő szerint: „Ha idén az LG Display UHD OLED TV-k gyökeret vernek a piacon, a többi konkurens cégnek is reagálnia kell az OLED TV-re vagy gyorsan el kell kezdenie a 8K UHD LCD panelek gyártását. Fontos keresztúthoz értünk idén, ahol eldől ki lesz a közép- és hosszú távú győztes.”

Kapcsolódó linkek:

LG: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
LG: információk a 2015-ös OLED TV-k árairól
LG: OLED TV partnerség kínai és japán cégekkel
LG: bővülő OLED TV kínálat a CES 2015 kiállításon
LG 55EC930V: már kapható az új ívelt OLED TV webOS platformmal
LG: decemberben kezd termelni az új OLED panelgyártó üzem
LG: ütemterv szerint 2017-re kész a feltekerhető OLED TV
LG: az OLED TV három év múlva már olcsóbb lehet az LCD TV-nél
Milyen is az első kapható OLED TV?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .