LG: az OLED TV három év múlva már olcsóbb lehet az LCD TV-nél

1. Oldal

Ha megnézzük, milyen ütemben csökkent az LG OLED TV ára az elmúlt nagyjából egy évben, akkor hihetőnek tűnhet a címben szereplő állítás – legalábbis elméletben. Az LG szerint már a legyártott OLED TV panelek 80%-a eladható a vásárlóknak.

Sokan gondolhatják, hogy azért csökkent a bevezetésekor még 15.000 $-ba (kb. 3,64 millió Ft) kerülő LG OLED TV ára mára 3.000 $ (kb. 728.000 Ft) alá, mert másként nem eladható a készülék. De a gyártó szerint egészen másról van szó.

LG_4K_OLED_TV.jpg
A jelentős árcsökkenésre a termelés hatékonyságának drasztikus javulása a magyarázat. Kezdetben az LG is csak alacsony, 20-30% kihozatallal tudott OLED TV paneleket gyártani, azaz csak az összes elkészült panel 20-30%-ából lehetett eladható OLED TV-t előállítani. Az LG mostanra állítólag elérte a 80% gyártási kihozatalt, ezért tudja jóval olcsóbban adni az OLED TV-ket.

Ha minden a tervek szerint halad, mire sikerül eléri a 95% gyártási kihozatalt, az LG alacsonyabb termelési költséggel lesz képes OLED TV-ket előállítani, mint LCD TV-ket. Az optimista ütemterv szerint, mostantól körülbelül három év múlva az LG már fele-fele arányban értékesít OLED TV-ket és LCD TV-ket.

Mielőtt az LG a négyszínű WRGB (White OLED) technológia mellett döntött volna a Samsung által használt RGB OLED pixelstruktúrával is kísérletezett, de az ilyen panelek gyártási kihozatala csak 10% körül volt. A Samsung soha nem hozott nyilvánosságra az OLED TV-i gyártási kihozatalára vonatkozó adatokat, de híresztelések szerint 10%-nál jobb eredmény elérésére képes.

Még idén megkezdi a termelést az LG új, második „M2” gyártóüzeme, ahol nagyobb és olcsóbb OLED képernyőket tudnak majd előállítani. Az üzem tesztelése még jelenleg is zajlik, ami miatt állítólag az első LG 4K OLED TV-k valamivel lassabban kerülnek piacra.

Az LG stratégiájának része, hogy a teljes kapacitással működő üzemből kikerülő OLED paneleket eladja más TV gyártóknak is. Kínai gyártók már elkezdték az LG OLED paneleket használni, és híresztelések szerint a Sony és a Panasonic is érdeklődik irántuk.

Az LG nemrég az IFA-n mutatta be új sík és hajlított képernyőjű OLED TV-it, közöttük az 55EC930V-t, ami meglepően alacsony, 2.999 € (kb. 933.000 Ft) induló áron kerül forgalomba Európában.

Kapcsolódó linkek:

OLED TV: Panasonic és Samsung 4K OLED TV-k az IFA-n
LG: új sík és hajlított képernyőjű OLED TV-k az IFA-n
LG: rövidesen forgalomba kerülnek az első 4K OLED TV-k
LG: új OLED TV új designnal és webOS platformmal
LG: nagy változást hoznak a hajlékony OLED képernyők (Videóval)
Milyen is az első kapható OLED TV?
LG: hajlítható OLED TV-k jönnek 2015-ben
LG: a 279 centis OLED TV panelek gyártása sem probléma
LG: a 2014-es OLED TV kínálatról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .