Az IHS a 4K képmegjelenítők piaci növekedéséről 2020-ig

1. Oldal

A piackutató IHS szerint, az eddig jórészt csak LCD TV-kbe épített 4K felbontású képernyők megjelennek okostelefonokban, PC monitorokban, OLED TV-ben és notebookokban is, a piac pedig 50 milliárd dollár fölé emelkedik 2020-ra.
A DisplaySearch céget magába olvasztó piackutató és elemző IHS legfrissebb jelentése szerint, a TV- és képernyőgyártók valamint az értékesítési csatornák erős promóciója sikeresen növelte a 4K felbontás ismertségét a fogyasztók körében, és fellendítette 4K LCD TV-k elterjedését 2014-ben. Miközben a 4K leginkább a csúcskategóriás LCD TV-k tulajdonságaként ismert, jövőévtől a 4K képernyők megjelennek majd minden fontosabb képmegjelenítő alkalmazásban, beleértve az asztali monitorokat, notebook PC-ket, OLED TV-ket, digitális tájékoztató kijelzőket, okostelefonokat és táblagépeket is.

Az IHS legfrissebb negyedéves előrejelzéséből az derül ki, hogy a tavalyi 9,2 milliárd dollár (kb. 2.576 milliárd Ft) teljes bevételű 4K display piacból még 8,8 milliárd $ (kb. 2.464 milliárd Ft) volt a 4K LCD TV-k részesedése. 2015-ben azonban az alkalmazási kör szélesedésével a 4K display bevételéket éves összevetésben 94%-kal fogják fellendíteni, ami így várhatóan eléri majd a 18 milliárd dollárt (kb. 5.040 milliárd Ft). Az új képmegjelenítő technológiákra fejlődésével javul az 4K képernyők gyártási kihozatala és csökkennek a költségek. Az IHS előrejelzése szerint a 4K display piac 2020-ban elérni az 52 dollárt (kb. 14.560 milliárd Ft).

4K Display bevetelek.jpg
2015-ben az LCD panelgyártók 40 millió 4K LCD TV panelt terveznek kiszállítani, ami az összes LCD TV panelkibocsátás 17%-a. A fogyasztók a TV-k mellett okostelefonokon és más mobileszközökön is elkezdik élvezni az Ultra HD tartalmakat. A professzionális monitorok és köztéri kijelzők piacán is növekszik a 4K képmegjelenítők alkalmazása.

A 4K display piac legnagyobb szegmensét továbbra is a 4K LCD TV-k adják, de a legerősebb növekedést az okostelefonoknál és OLED TV-knél tapasztaljuk idén. Az LCD TV-k csúcskategóriájával versenyezve megjelennek az LG 4K OLED TV-k is, bár a tervezettnél kisebb darabszámmal. A Sharp és a Japan Display Inc. (JDI) nemrégiben nagyobb pixelsűrűségű és magasabb fényátbocsátású 4K okostelefon paneleket jelentettek illetve mutattak be, és indium gallium-cink-oxid (IGZO) valamint alacsony hőmérsékletű poliszilícium (LTPS) vékonyréteg tranzisztoros (TFT) gyártási technológiával készülő 4K táblagép panelek előállítását is tervezik a gyártók. A hagyományos háromszínű piros, zöld, kék (RGB) részpixelek helyett a fehér képpontonként két részpixelt használó úgynevezett Sub-Pixel Rendering (SPR) technológia is fontos módja lehet a gyártók számára a 4K AMOLED és LCD képernyők előállításában.

A fenti grafikonban ugyan szerepelnek a 4K felbontású vetítők is, de sajnos rájuk vonatkozó adatot már nem tartalmaz, így nem tudni, hogy az IHS hogy becsüli, azok milyen mértékben és ütemben járulnak majd hozzá a 4K display piachoz.

Kapcsolódó linkek:

Az LG az OLED TV gyártás visszafogására kényszerül
Az Ultra HD TV elterjedtsége elérheti a 20%-ot 2015-ben
LG: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Philips: 2015-ös 4K Ultra HD TV-k Android TV platformmal
Samsung: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Panasonic: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Sony: új 4K Ultra HD BRAVIA LCD TV-k Android TV-vel
A világ majd ötöde kész online 4K tartalmak fogadására
Az első európai 4K csatornák 2016-ban kezdik a sugárzást
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
DisplaySearch: már csak 4K lehet egy csúcskategóriás TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .