Sony: HDR kompatibilisek lesznek a BRAVIA csúcs TV-k

1. Oldal

A Sony új BRAVIA X93C és X94C szériájú 4K Ultra HD TV készülékei egy valamikor a nyár során érkező rendszerszoftver frissítést követően kompatibilisek lesznek a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakkal.


A Sony az UHD Alliance tagjaként maga is részt vesz a 4K és magasabb felbontású, nagy dinamikatartományú, szélesebb színskálájú videoformátum szabványainak kidolgozásában. Ezek a szabványok ugyan még véglegesítésre várnak, de nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat már 2015-ben kínál a Netflix és az Amazon „Prime Instant Video” is. A gyártók egyelőre csak óvatosan tesznek bejelentéseket a HDR-t támogató készülékekről.

Sony_X94C.jpg
A Sony azonban már most hivatalosan is bejelentette, hogy BRAVIA X94C/X93C szériájú 4K Ultra HD TV készülékei kompatibilisek lesznek a „széles világosságszint tartományt” megjelenítő videoformátummal.

A kiadott sajtóközlemény nem tér ki rá, hogy a készülékek milyen HDR szabványokat támogatnak majd, és számszerűen mekkora csúcs felületi fényességet képesek előállítani. Csak annyi tudható meg belőle, hogy a 190 cm (75 inch) képméretű X94C az „X-tended Dynamic Range PRO”, a 140 és 165 centis X93C pedig az „X-tended Dynamic Range” technológiával „a fogyasztók LED csúcsfényességet valamint mélyebb feketéket élvezhetnek, kiváló vizuális élményt biztosítva számukra összehasonlítva a normál HDR és bármely más videoforrást nagyobb kontrasztot nagyobb kontraszttal.” Bármit jelentsen is ez, azt tudni kell, hogy csak az X94C LDC panelje mögött működik helyi fényszabályzású teljes mátrix LED megvilágítási rendszer, ami a HDR-hez szükséges.

Ugyanakkor mindkét új készülékben a Sony legújabb „4K Processor X1” képfeldolgozását kínálja, mely a tartalom forrásától függően optimalizálja a különböző 4K jeleket. Különösen az AVC, a HEVC és a VP9 tömörítésű 4K tartalmakhoz igazítva más-más algoritmusokat alkalmaz, ha a jel kis bitsebességű interneten terjesztett vagy nagy bitsebességű lemezről származó bitfolyam.

A három HDR kompatibilis Sony 4K Ultra HD TV májustól lesz kapható, de még nem ismert, hogy idehaza mennyibe kerülnek majd. A becsült árak a következőképpen alakulhatnak:

KD-75X9405C kb. 3 millió Ft
KD-65X9305C kb. 1,6 millió Ft
KD-55X9305C kb. 1 millió Ft

Kapcsolódó linkek:

Dolby Vision: rövidesen nézhetőek az első nagydinamikájú filmek
HDMI 2.0a: a nagy dinamikatartományt támogató új specifikáció
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról
Netflix: már nagydinamikájú 4K tartalmak is lesznek 2015-ben
YouTube 4K videók VP9 tömörítést támogató 2015-ös TV-ken
Sony: új 4K Ultra HD BRAVIA LCD TV-k Android TV-vel
Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .