Az LG Display szerint a Samsung QD-OLED képernyő hajlamos a beégésre

Az LG Display a független RTINGS tesztjére hivatkozva állítja, hogy a Samsung QD-OLED képernyője hajlamos a „beégésre”, míg saját WOLED panelje nem.


Ez az eset is jól példázza milyen az, „amikor a fagyi visszanyal”. Korábban éppen a Samsung emlegetett „beégésre” való hajlamot a nagy rivális LG OLED TV-i kapcsán. A közkeletűen, de pontatlanul emlegetett beégés permanensen megmaradó nyoma egy a képernyőn hosszan megjelenített képnek. A riogatással a Samsung a LED, QLED majd Neo QLED LCD TV-k választására igyekeztek ösztönözni, amelyek mentesek ettől a képhibától.

A Forbes cikke szerint fordult a kocka, és most az LG állítja, hogy a Samsung Display tavalyi QD Display (QD-OLED) képernyői hajlamosak a beégésre.

A cikk felidéz egy február 27-én sietve összehívott online sajtóértekezletet, amelyen az LG Display egy képviselője a képfényességet mikrolencseréteggel növelő „3. generációs” (META technológiájú) OLED panelek érkezéséről szóló rövid beszámolót követően „gyorsan rátért a Samsung QD-OLED képernyőinek támadására, azok (igen, kitalálták) képernyőbeégésre való hajlamuk miatt”- áll a cikkben.

Samsung-S95B-QD-OLED-TV

Az LG Display először a szakmailag elismert értékeléseket készítő RTINGS.com weboldaláról származó képernyőfotókat mutatott be a hosszú távú gyorsított képmegtartási tesztek aktuális eredményeiről, amelyeket tavaly november 16. óta több TV-n is végeznek. Az LG 2022-es G2 és C2 OLED TV-kről készült képernyőképek tanúsága szerint, ezek a készülékek teljesen mentesnek tűntek a tartós képmaradványoktól. A két Samsung Display QD-OLED képernyőt alkalmazó TV, a Samsung S95B és a Sony A95K képernyőfelvételei viszont a képbeégés jeleit mutatták. A probléma különösen a Samsung S95B esetében volt egyértelmű.

Az LG Display a képernyőfotókban a QD-OLED képernyő beégésre való fokozott hajlamának független „bizonyítékát” látja, és magyarázata is van arra, hogy saját WOLED technológiája miért kevésbé érzékeny a képernyőbeégésre. A cég szerint a WOLED panelekben a kép létrehozásához használt fehér részpixelek miatt – amik a Samsung kritikája szerint nem adnak tiszta RGB képet – az RGB részpixelek sokkal kisebb igénybevételnek vannak kitéve, mint a QD-OLED képernyő RGB részpixelei. S mivel a képernyő beégését a statikus képelemeknek kitett RGB képpontok „kifáradása” okozza, ezért a tisztán RGB részpixeleket tartalmazó megoldás érzékenyebb a képernyő beégésére, mint a WOLED megoldás.

Az új Samsung S95C és S90C QD-OLED TV-k viszont jobb hőelvezetéssel és egy új OLED HyperEfficient EL anyaggal csökkentik a képernyő beégésére való hajlamát. Az elmúlt években ezek a technológiai fejlesztések az LG Display paneljénél is segítettek a beégési hajlam kezelésében.

A Samsung hivatkozhat arra is, hogy az a fajta használat, amelynek az RTINGS a TV-ket a beégési tesztek során kiteszi, távolról sem reprezentálja a normál használatot. Azt is hozzátehetné, hogy minden OLED TV-ben alkalmaznak speciális technikai megoldásokat a képernyő beégésének elkerülésére. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az RTINGS legújabb tesztciklusának viszonylag korai szakaszában egyértelmű különbség mutatkozott az LG WOLED paneles TV-i és az első QD-OLED TV-k között. Az is tény, hogy a Samsung maga is felhasználta az RTINGS korábbi OLED beégési tesztjeit saját LED LCD TV-i népszerűsítése során.

A Samsung Display QD-OLED technológiája elleni meglepően nyílt LG támadás azt valószínűsíti, hogy a két elektronikai óriás között a közeljövőben nem fog enyhülni a mindig is fagyos viszony.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .