CES 2006: DLP fejlesztések a HDTV szolgálatában

1. Oldal

A Texas Instruments (TI) kiállításon bemutatott újdonságai a LED fényforrást támogató DLP megoldás, és a BrilliantColor színfeldolgozó technológiával felvértezett HDTV képmodulátorok és áramköreik.


Mindkét újdonság egyrészt a DLP technológiára alapuló HDTV készülékek képminőségének további javítását, és még megfizethetőbbé tételét szolgálja.

led-dlp.jpg
A Samsung tavasszal tervezi piacra vinni a világ első DLP-s hátulról vetítős TV-jét, a HL-S5679W-t melyben fényforrás gyanánt nem az eddigiekben használt nagyfényerejű (UHP) lámpát, hanem nagyteljesítményű fénykibocsátó diódákat (LED) alkalmaz. A HVTV Cinema Smooth Optical Engine elnevezésű „vetítőmotorjában” a DLP képmodulátort tehát a három (vörös, zöld és kék) lézer LED egymás után világítja meg, így nincs szükség színtárcsára, s a színfrissítési gyakoriság oly magas (a szabvány TV képfrissítés 48-szorosa), hogy a „szivárvány-effektus” néven ismert színfelbomlás jelensége nem probléma többé. A technológia révén az eddigieknél szélesebb színskála (az NTSC színháromszög által lefeddett színtartomány kb. 130%-a) állítható elő, s a gyártó 5000:1 kontrasztarányt specifikál (a felületi fényességről nincs adatunk). A 142 centis (56”) képátlójú, 1920×108 pixel – tehát teljes HD – felbontású készülék az eddigieknél sokkal gyorsabban, hét másodperc alatt bekapcsolódik. A LED-ek élettartama 20.000 óra, ami többszöröse, mint egy átlag lámpáé, bár nyilván többe is kerül.

Két új DMD képmodulátort illetve chip készletet is bejelentett a kiállítás alkalmából a TI. A .45” (11,4mm) 720p és a .65” (16,5mm) 1080p DLP chip készletek mindegyike kínálja a BrilliantColor technológiát, ami a kiterjesztett, 3 helyett 6 szín feldolgozása révén több színárnyalatot és akár 50%-al nagyobb teljes fényerő növekedést eredményez. A kedvezőbb árú chip készletek jobb képminőség mellett kedvezőbb árú nagyfelbontású DLP HVTV-ket építhetnek ezekből az elemekből.

Kapcsolódó linkek:

Itt a rég várt 1080p-s vetítőkbe szánt DLP képmodulátor
DLP újdonságok az InfoComm 2005 kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .