Disney+: a streaming szolgáltatáson lesz a „Mulan” premierje

A Disney Mulan című filmje nem mozikban, hanem a Disney+ prémium streaming szolgáltatásán lesz először látható 30 dollárért (kb. 8.700 Ft) szeptember 4-től.


Miután a koronavírus-járvány következtében sok helyütt még mindig nem látogathatóak a mozik, Hollywood szinte minden jelentős filmbemutatót elhalasztott. A jelentősebb filmek, melyekre még várniuk kell a rajongóknak: a legújabb Star Wars, az Avatar 2, a Top Gun: Maverick, a Hang nélkül 2 (A Quiet Place) és a Pókember 3 (Spider-Man 3)

Úgy volt, hogy a Disney Mulan című élőszereplős kalandfilmje és a Warner Bros. Christopher Nolan által rendezett Tenet című akcióthrillere lesznek az első premierfilmek a filmszínházak újbóli megnyitására. Az előbbit már júliusban be kellett volna mutatni, az utóbbinak augusztus 26-án kéne a mozikba kerülnie.

A Disney most megerősítette, hogy a kb. 200 millió dolláros (kb. 58 milliárd Ft) költségvetéssel elkészített Mulan nem kerül mozikba azokban az országokban (az USA, Ausztrália, Kanada, az Egyesült Királyság és egyes európai országok), ahol már elérhető a Disney+, hanem egyenesen felkerül annak úgymond PVOD (prémium video on-demand) streaming szolgáltatására.

A mások mellett a Variety és az USAToday által közölt beszámolókból kiderül, hogy a bejelentés egy befektetői tájékoztatón hangzott el, és az is tudható, hogy a Mulan 2020. szeptember 4-től 30 dollárért (kb. 8.700 Ft) lesz megnézhető a Disney+ prémium filmkölcsönző streaming szolgáltatásán. Az tehát világos, hogy a film nem lesz része a szokványos előfizetéses kínálatnak, de az nem egyértelmű, hogy ez miként fog működni, és a szolgáltatásra nem előfizetők is ki tudják-e kölcsönözni azt.

Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója azt is megjegyezte, hogy a cég egyenként fogja értékelni az egyes filmek megjelenésével kapcsolatos terveit, és a Mulan esete nem jelent új modellt.

A Disney a járványban nagyon hatékonyan tudta használni streaming platformját, amire már a tervezettnél előbb felkerült a Jégvarázs 2 (Frozen II), a Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: Skywalker Rise) és az Előre (Onward), miközben a tervezett mozibemutatókat áthidalva az Artemis Fowl, a Hamilton (filmmusical), az Ivan, az egyetlen (The One and Only Ivan), a Magic Camp és most a Mulan kerültek át a Disney+ kínálatába. A Mulan csak azokon a piacokon kerül majd mozikba – egyelőre még nem tudni mikor -, ahol a Disney+ még nem elérhető.

A Disney vezére nem véletlenül hangsúlyozza, hogy egyedi a Mulan esete, mert szeretné elkerülni a háborút, amit a filmforgalmazás szabályát felrúgó Universal robbantott ki, amikor a járvány miatt a mozikat kihagyva rögtön online jelentette meg a Trollok a világ körül (Trolls World Tour) családi animációs filmjét. A lépés ugyan hatalmas sikernek bizonyult, de kiváltotta a legnagyobb amerikai mozilánc, az AMC haragját, mely bojkottal fenyegette meg a hasonlóan eljáró filmstúdiókat.

Nemrégiben viszont sikerült példátlan alkut kötniük a feleknek, és a szokásos 3 hónapos ablak helyett a Universal filmek mindössze 17 nappal az AMC mozikban történt bemutatásuk után máris felkerülhetnek az online elérést kínáló szolgáltatásokra.

A bevételi tájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Disney+ előfizetői tábora a 2019 novemberi indulás és néhány új régióval való bővítés után meghaladta a 60 milliót.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .