DLP: jön a DarkChip™ 4 DLP chipkészlet és kész a 3-D HDTV technológia

1. Oldal

A Texas Instruments (TI) a CEDIA-n jelentette be új DarkChip™ 4 chipkészletét, mellyel még jobbminőségű és magasabb kontrasztarányú kép vetíthető, valamint bemutattak egy nagyfelbontású sztereo képes 3-D DLP technológiai megoldást.
DPL_DarkChip4.jpgA TI új DarkChip™ 4 chipkészlete a bejelentés szerint az alkalmazástól függően 30 vagy még több százalékkal növeli a natív (dinamikus fényerőszabályzás nélküli) kontrasztarányt. A DarkChip™ technológia különböző chipkészlet változatokkal az összes DLP termékcsoportban, köztük hátulról vetítős (projektoros) HDTV-kben, valamint az egy és három képmodulátor chipes frontvetítőkben megtalálható. A számos termékben 2008-tól megjelenő DarkChip™ 4 eljárást először a nagy fényerő és kontrasztkövetelményeket támasztó digitális mozi-ipar számára fejlesztették ki, ahol a DLP Cinema® a meghatározó és piacvezető vetítéstechnológia. A DarkChip™ 4 kontrasztjavulását a tükörtervezés litográfiában történt fejlesztések és más eljárási változtatások révén sikerült elérni.

A CEDIA-n a TI felállított egy „DLP DarkChip™ 4” mozit, melyben egy három képmodulátoros, 1080p felbontású, az új chipkészlettel szerelt vetítővel 15.000:1 natív kontrasztarányú képet produkáltak. A kiállításon ezen kívül bemutattak egy DarkChip™ 4-el és LED-es megvilágítással működő hátulról vetítős TV-t is, melynek natív kontrasztaránya meghaladta a 100.000:1-et.

DLP_3D_HDTV.jpgA DLP technológia képmodulátorának gyors válaszideje és képfrissítése révén eleve alkalmas a sztereo képekkel operáló térhatású képelőállításra. A világszerte több mint 4.500 DLP Cinema® technológiát alkalmazó digitális filmvetítő terem közül már ma is közel 1.000 REAL 3D mozi teszi lehetővé a hollywoodi stúdiókból sokasodó számban kikerülő úgymond „háromdimenziós” (3-D) filmek térhatású élményt nyújtó élvezetét.

A TI a CEDIA-n most azt is bemutatta, hogy egyszerű mégis minőségi megoldást tud nyújtani a 3D élményének otthoni előállítására a szórakoztatóelektronikai gyártók számára. A 3-D lehetőségét nyújtó projektoros HDTV-k jelenleg elsősorban a 3-D-s számítógépes videojátékok és más szoftverek megjelenítésénél jelentenek előnyt, de a jövőben várhatóan más 3-D tartalmakat is előállítanak majd, például akciófilmeket és sporteseményeket is. Ez utóbbira volt példa a kísérleti jellegű NASCAR autóverseny 3-D közvetítése, amit IMAX mozikban vetítenek is.

A technológiai megoldást követve a Mitsubishi és a Samsung már ki is fejlesztette az első „3-D-Ready HDTV” modelleket, melyek kompatibilis HDMI/DVI kimenetű műsorforrásról nagyfelbontású sztereo 3-D képek sorozatát állítják elő. A készülékek VESA szinkron kimenetére csatlakozó adó segítségével a képernyőhöz szinkronizált aktív szemüvegek azután a két szem számára szétválasztják a sztereo képeket, így hozva létre a villódzásmentes, magával ragadó 3-D látványélményt.

Kapcsolódó linkek:

A DLP SmoothPicture technológiáról
DLP: keskeny, LED-es, 1080p HDTV, 100.000:1-nél nagyobb kontrasztaránnyal
LED-ek a DLP vetítéstechnikában
REAL 3D mozik már Európában is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .