DLP: keskeny, LED-es, 1080p HDTV, 100.000:1-nél nagyobb kontrasztaránnyal

1. Oldal

A Texas Instruments (TI) CES 2007-en bemutatott DLP termékei közül a legnagyobb érdeklődés a falra akaszthatóan keskeny, félvezető LED-es megvilágítású, teljes HD felbontású hátulról vetítős TV készüléket övezte.


Az NDG Group piacelemzése szerint 2006. novemberében a 1080p felbontást kínáló HDTV technológiák közül a DLP volt az első, és 43%-os piaci részesedéssel vezet az összes „mikrodisplay” képmodulátor között. A nagyfelbontású DLP HVTV készülékek gyártói között mások mellet ott a Mitsubishi, NuVision, Panasonic, Philips, RCA, Samsung és a Toshiba.

Ezt a sikert táplálhatja tovább a bevezetőben említett, és a CES 2007-en bemutatott készülék. Ebben egy új, félvezetős LED fényforrás elrendezéshez optimalizált 16,5 mm-es (0,65”) 1080p DLP képmodulátor és áramköri készlet működik, ami drasztikusan 100.000:1 fölé javítja a kontrasztarányt. Erre a képmodulátorra és lapkakészletre épülő LED-es HVTV-t mutatott be a kiállításon a Samsung.

samsung_slim_LED_dlp_hlt5087s.jpg
A korábbi készülékekhez képest tízszeres kontrasztjavulás szinte bármely környezeti megvilágításban jobb nézési élményt nyújt. Ráadásul a LED megvilágítás az NTSC TV szabvány közel 140%-ra növeli a megjeleníthető színtartományt, és a színfelbomlás jelensége sem probléma, mert a színfrissítés sebessége a 48-szorosa a szabvány TV képváltási gyakoriságának, ami a DLP technológiája gyorsaságának köszönhető. A LED megvilágítás azonnali be/kikapcsolást és hosszú élettartamot biztosít.

A keskeny felépítésnek köszönhetően nagy képméret érhető el igen kis teret foglalva el. A CES 2007-en kiállított 165 centis (65 inch) képátlójú készülék mélysége mindössze csak kb. 25 cm, ami nem túl sok, s így akár falra is akasztható. Az sem hátrány, hogy egy ilyen képernyő tömege, csak a fele egy hasonló méretű plazma TV-nek.

A DLP újítások között szerepelt a kiállításon a 3D is. A technológia sebességének köszönhetően a valódi kétszemes (sztereó) látáshoz illeszkedő, nagyfelbontású 3D képmegjelenítésen is dolgozik a TI – elsősorban játék alkalmazásokhoz.

A frontvetítők vonatkozásában elsősorban a „gamer”-eknek, azaz játékosoknak készülő és a multimédiás alkalmazásokhoz illeszkedő, például iPod dokkolót is tartalmazó modellek jelentettek újdonságot. Szintén szerepelt a kiállításon az LG HS101 meglepően nagy fényerejű (kb. 100 lumen) félvezető LED-es fényforrású zsebvetítője, valamint az 1.000 dolláros árhatárt lefelé átlépő nagyfelbontású DLP házi-mozi modellek.

Kapcsolódó likek:

Tíz éve alatt 10 millió DLP-t szállított a Texas Instruments
LED-ek a DLP vetítéstechnikában
CES 2006: DLP fejlesztések a HDTV szolgálatában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .